Beograd Magazin

Devojčica od 10 godina aktivirala biber-sprej u učionici, dvoje dece u bolnici

skola-devojcica
Ilustracija/Ulaz u školu/FOTO: ZORAN ILIĆ / RAS SRBIJA

Devojčica koja je danas u učionici u novobeogradskoj školi „Branko Radičević“ aktivirala biber sprej, zbog čega su se deca gušila, ima 10 godina, i za sada se još utvrđuje zašto je uopšte ovakav sprej nosila u školu. Zbog problema sa disanjem i kašljem, dva đaka iz istog odeljenja hitno je prebačano u dečju bolnicu u Tiršovoj ulici.

– Devojčica je četvriti razred. Incident se dogodio u jednoj od učionica u prizemlju. Najverovatnije da je učenica biber-sprej nosila za pojasem i kako se u jednom trenutku sagnula, tako se on aktivirao – rekla je za „Beograd na Blic“ direktorka ove škole Suzana Lipić, koja je rekla i da je dvoje đaka prebačeno kolima Hitne pomoći u Tiršovu.

Prema njenim rečima, roditelji učenice došli su u školu i još se utvrđuje odakle detetu biber- sprej, kao i da su povodom ovog slučaja „date dve oprečne izjave“, ne navodeći detalje, osim da se „to ondnosi na deo oko toga da li su roditelji bii upoznati sa tim da dete ima biber-sprej kod sebe ili nisu“.

– To će se daljom istragom utvrditi – dodala je.

Ona je takođe dodala i da je je devočica odličan učenik, primernog vladanja, da su zato svi u šoku.

Kako navodi, i roditelji su bili iznenađeni činjenicom da je njihovo dete, upravo zato što je dobar đak, nosi beber-sprej.

Podsetimo, deca su odmah nakon incidenta bila evakuisana, a na lice mesta došla je i Hitna pomoć i policija.

Direktora kaže i da škola nije bila upoznata sa tim da devojčica ima biber-sprej, da su svi prilično iznanađeni, jer im se ovako nešto nikada nije desilo.

U prvi mah, dodaje, pomislili su da je nešto od spolja.

– Nismo bili svesni uopšte šta se desilo – rekla je Lupić.

Prema njenim rečima, do incidenta je došlo na četvrtom času u odeljenju nižih razreda. U početku niko u školi nije znao šta se dešava.

– Osećao se jak miris i deca su počela da kašlju – priča Lipić. – Odmah smo ih izveli napolje na vazduh. Ispostavilo se da je devojčica za pojasom imala biber sprej, koji je slučajno aktivirala. Pozvana je hitna pomoć i školski policajac. Deca su bila jako uznemirena, uplašena, kao i devojčica koja je imala sprej. U školu su ubrzo došli i roditelji, razgovarali smo sa njima, ali zbog istrage ne mogu da iznosim detalje. Policija će utvrditi sve okolnosti incidenta, kao i da li je devojčica samoinicijativno uzela biber sprej i donela u školu ili ga je nosila zbog zaštite.

O svemu je obavešteno i Ministarstvo prosvete, kaže, kako bi videli na koji način da reaguju u ovoj situaciji i kako i koga da sankcionišu, jer sličan slučaj nisu imali.

 

U Novom Sadu prijave za nasilje u školama od sada putem SOS telefona ili mejla

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link