Magazin

Sin demonstranta koji je ubijen 1996. na kontramitingu: Nikada nismo saznali ko je ubio tatu

danilo-starcevic
Foto: N1

Smrt Predraga Starčevića, jednog od učesnika višemesečnih protesta koje je 20. novembra 1996. pokrenula opozicija zbog krađe na lokalnim izborima, dogodila se na dan kada su u isto vreme u centru Beograda demonstrirale pristalice i protivnici Slobodana Miloševića.

– Tata je tog 24. decembra otišao na protest koalicije Zajedno, ali nemamo nikakva saznanja o tome gde je tačno bio, niti kuda se kretao. Lokacije koje se pominju – Autokomanda i Gazela, nisu ni blizu rute njegovog kretanja ka kući. Zato su okolnosti smrti mog oca još čudnije. Policija nas je sutradan ujutru obavestila da je tata preminuo, a baka je otišla da ga identifikuje – kaže u razgovoru za portal N1 Danilo Starčević, čiji je otac Predrag (39) pre tačno 25 godina nastradao pod još nerazjašnjenim okolnostima.

Sagovornik portala N1 priseća se da su pojedini mediji objavili da je njegov tata sam pao na glavu i da je tako poginuo, dodajući da je čuo i da su se pojavile informacije da je u pitanju srčani udar.

– Iz koalicije Zajedno su tvrdili da je moj otac ubijen, a dileme su razrešene kada je lekar koji je vršio obdukciju potvrdio da je smrt nastupila usled povreda koje su mu nanete nekim, kako je rekao, tupim kobasičastim predmetom i da je upadljiva bila povreda na temenu glave. Pre nego što je stigao nalaz obdukcije, do nas su dolazile razne priče, kako je pronađen na Autokomandi, pa na Gazeli, da je bio pijan, da je odvezen u Zemunsku bolnicu… Tamo je, navodno, bio svestan i komunikativan, ali im je promaklo da je imao unutrašnje krvarenje, napukla mu je slezina – priča Danilo.

Kako kaže, postoji jedan snimak sa demonstracija, na kojem se vidi čovek kako sedi na pločniku kod palate Albanija dok ga policajac u prolazu udara pendrekom.

– Moja baka i majka su uverene da je u pitanju upravo moj otac, prepoznale su ga po pokretima jer se na tom snimku ne vidi njegovo lice -napominje Danilo, koji je u trenutku očeve smrti imao 11 godina.

Vučić da se založi i za rasvetljavanje smrti mog oca

Komentarišući to što predsednik Srbije Aleksandar Vučić često pominje Ranka Panića, koji je preminuo dve nedelje nakon nasilnih demonstracija Srpske radikalne stranke 2008. godine, Danilo ocenjuje da „predsednik ima selektivno pamćenje“.

– Naravno da je strašno to što se desilo Ranku Paniću, takva tragedija ne bi smela nikome da se dogodi, ali kao što insistira na tom slučaju predsednik Vučić bi mogao da se založi i za rasvetljavanje smrti mog oca – poručuje sin tragično nastradalog Predraga Starčevića.

Slobodan Milošević je svoje poslednje reči u Srbiji izgovorio ispod jednog stabla u Beogradu

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

195 Shares
195 Shares
Share via
Copy link