Beograd Vesti

Dečak ubica iz „Ribnikara“ izbačen iz škole

ribnikar-skola
Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Nastavno veće Osnovne škole “Vladislav Ribnikar” donelo je odluku o isključenju dečaka ubice, saznaje “Blic”. Tome je prethodila neophodna i zakonom propisana disciplinska mera ukora. Kako se dečak ubica nalazi u ustanovi zatvorenog tipa, nastavak školovanja može da se odvija kroz školu “Doktor Dragan Hercog”, a koja je specijalizovana za nastavu u bolničkim uslovima lečenja.

Dečak ubica koji je 3. maja ubio devetoro đaka i radnika obezbeđenja do tog trenutka ostvario je dve trećine časova i po sili zakona on ima uslove za završetak sedmog razreda i ocene. Ova realnost propisana je zakonom jer je osnovno obrazovanje obavezno. Bolna stvarnost je da zbog nezapamćene tragedije devetoro dece neće sesti u školske klupe i ostvariti svoje snove.

Kada će nastaviti školovanje dečak ubica i po kom modelu tek treba da se odluči. U kom trenutku će se gradivo iz osmog razreda naći pred njim zavisi od procene stručnjaka Klinike za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu. Pre bilo kakva odluke školskog sistema mora da postoji procena Klinike da li je dečak ubica u stanju da nastavi školovanje i kakvo će ono biti.

Deca koja ne mogu da odlaze na nastavu i prate školsku godinu iz đačkih klupa, najčešće imaju onlajn nastavu. Međutim, da li će to biti slučaj i sa dečakom ubicom još uvek nije izvesno.

Kako saznajemo, moguća su dva modela; da mu se nastavni program da isključivo u pisanoj formi ili onlajn. Ukoliko se bude donela odluka da nastavi školovanje onlajn njemu neće biti omogućeni drugi sadržaji na kompjuteru.

Majka dečaka ubice obratila se pre nekoliko dana institucijama sa zahtevom da se reši pitanje daljeg školovanja njeno dvoje dece. U pismu, majka dečaka ubice ne pominje tragediju u “Ribnikaru” nijednom jedinom rečju, već se obraća za pomoć navodeći da je situacija u kojoj je njena porodica složena.

U pismu, koje je prema saznanjima “Blica” vrlo šturo i nema nijedne emocije, majka dečaka koji je usmrtio devetoro đaka i radnika obezbeđenja navodi da je pitanje obaveznog osnovnog obrazovanja njene dece “otvoreno”. Ona konstatuje da mlađa ćerka, koja je kao i brat pohađala istu školu, ne može da nastavi školovanje u Ribnikaru, a da je sin na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

Na rešavanju svih pitanja nezapamćene tragedije za porodice nastradale i ranjene dece, ostale đake škole i Srbiju radi tim Vlade Srbije u kom su angažovana sva nadležna ministarstva i institucije. Praktično od MUP, preko ministarstva prosvete i pravde, do psihijatara i psihologa.

Hospitalizovan je odmah nakon masakra koji je izvršio. Do danas nije pokazao iskreno kajanje. Fotografije vršnjaka i drugara koje je ubio ne želi da gleda jer mu to po njegovom svedočenju izaziva neku nelagodnost. Isprva je po hospitalizaciji bio miran i hladan, a potom je počeo da zahteva da bude pušten jer je, kako navodi “pregledan, normalan i nema više razloga” da boravi u instituciji zatvorenog tipa.

Izvor: Blic

Majka ubice iz „Ribnikara“ traži da njen sin nastavi školovanje, u pismu zločin ne spominje

121 Shares
121 Shares
Share via
Copy link