Beograd Magazin

Prodavačica iz knjižare slaže police, a njen mladi prijatelj na podu čita knjige

Najteža životna lekcija bez sumnje je “kako biti čovek”. U modernom dobu ovaj zadatak je sve teže ispuniti, pa su nam prizori poput ovog iz jedne beogradske knjižare pravi melem za dušu i vraćaju poljuljanu nadu u čovečanstvo.

Jedna prodavačica zaposlena u knjižari u Beogradu svojim gestom nam je pokazala da može i tako: humano, uz ljudskost, sa tim osobinama kojima se sve ređe sreću.

Ona je, naime, pustila jednog dečaka u knjižaru u kojoj radi, da čita knjige i enciklopedije za decu, dok ona sređuje police.

Ovaj prelep gest zabeležila je Nataša Lazić koja je to podelila sa svojim prijateljima na Fejsbuku, naglasivši da je dečak otežao govorio, ujedno i nerazgovetno, prenosi Telegraf.

– Uzeo je neku enciklopediju o životinjama i seo na pod. Čita sa njom i gleda, dok ona sređuje police. Pričaju sve vreme, on lista i razgovara sa njom o tome što oduševljeno vidi. Na svaku drugu stvar kaže: “Vau, vidi ti ovo!”. Još kaže: “Ovo smo pročitali prošli put”, što znači da je verovatno i redovan. Što znači da se njih dvoje dovoljno dobro poznaju već i da je on više puta već dolazio u knjižaru da ga puste da čita. Ili bar gleda slike, ma kako god, ljudi moji! I posle takvo dete nema ko da čuva. Ili ne može… – napisala je Nataša i dodala:

– Devojko, ko god da si, ti si još jedna dobra vena ovog sveta! Humanost i dalje teče redovnim tokom kroz ovaj svet, ali prolazi nezapaženo. Vama dvoma takvim ljudinama u čast ide ova objava. Baš zato što je, nažalost, retko, zaslužili ste da svi vide i pročitaju kako vi provodite subotu popodne.

Nataša je poručila dečaku i prodavačici da su oni budućnost i da su oni svet.

– A najlepše u svemu je što toga niste ni svesni. I drago mi je što sam deo toga. Iskreno se nadam da će se bar vaša takva mala tradicija zadržati što duže. Ili barem svake subote po podne! Biti dobar čovek, ili izrasti u jednog je najteža lekcija čovečanstva. Vi ste je prešli već dva puta i naučili i preslišali. Taj ispit ste položili. Molim vas da ovu lekciju nikad ne zaboravite, da biste nama mogli bar malo da pokažete. I probate, pokušate bar da nas podučite – napisala je Nataša na svom Fejsbuk profilu.

Traže se volonteri za čitanje knjiga i pričanje priča deci na pedijatriji

Čitajte Luftiku na Google vestima

23 Shares
Share via
Copy link