Magazin

Dečak iz Borče prošle godine pročitao 300 knjiga, nagradila ga i gradska biblioteka

Denis Rahmanović, đak petak i strastveni obožavalac knjiga, ruši predrasude da danas mladi uopšte ne čitaju. U eri kada se sve završava na naslovima, niko zaista ne ulazi u suštinu priče.

Ipak, ovaj mladi momak u prošloj godini pročitao je 300 različitih naslova, a dobio je i nagradu „Čitalac godine“ od Biblioteke grada Beograda koja slavi 90 godina postojanja.

On je iskoristio epidemiju i višak slobodnog vremena da se posveti svojoj velikoj ljubavi.

– Mama i tata su mi čitali knjige za decu, slikovnice, a kada sam krenuo u prvi razred nastavio sam da čitam sam. Naučio sam slova već sa pet godina i tada sam zavoleo knjigu – objašnjava Denis.

Među prvim knjigama koje je samoinicijativno pročitao bila je priča o Džeronimo Stiltonu, mišu koji se kroz novinarsku profesiju susreće sa različitim avanturama i izazovima. Fasciniran je knjigama Rika Riordana „Persi Džekson i bogovi Olimpa“, ali voli i domaće klasike.

– Oduševile su me još „Misija trio“ Izabel Kanten, „Pet prijatelja“ Inid Blajton, ali i Nušićeve komedije i knjige Branka Ćopića, a poklonom Biblioteke grada u kom sam dobio dve knjige i dva atlasa obogatio sam kućnu kolekciju – kaže ovaj dečak, a prenosi portal ddl.

U svetu u kojem odrasta njegovi vršnjaci čitaju postove na društvenim mrežama, a sa interneta su im dostupne skraćene verzije školskih lektira. Sa druge strane, on više voli užitak koji pružaju papirne stranice i kompletno štivo.

Nada se što skorijem povratku u školsku klupu, jer mu se ne sviđa ovaj online način nastave.

– Jedva čekam da se vratim u školsku klupu. Ova onlajn nastava je pomalo naporna, mislim da bi se moji vršnjaci uglavnom složili sa mnom. Na nekoliko sajtova pratimo nastavu, a i lakše je kada nastavnik stoji ispred nas. Naročito nama petacima koji smo sada dobili nove predmete – iščekuje Denis povratak u svoju osnovnu školu „Jovan Ristić“ iz Borče.

Već ima knjige kojima se vraća

– Knjige Dejvida Valijamsa mogu uvek da čitam. I svaki naredni put je kao prvo čitanje. To su sadržaji koji nikada nisu dosadni. ’Kućica na drvetu od 13 spratova’ od Endi Grifits spada u red omiljenih – kaže mladi knjiški zaljubljenik.

Veruje da će s godinama sve više čitati, a sa drugarima koji dele istu strast često diskutuje o knjigama deleći preporuke.

– Svestan sam da deca slabije čitaju. ja to volim jer na taj način saznajem nove stvari koje nisam znao, doživljavam ono što se dešava junacima u knjigama, upuštam se u avanturu kao da sam deo priče. Imam nekoliko drugara koji vole da čitaju. Ostali uglavnom više vole da igraju igrice – zaključuje Denis.

Traže se volonteri za čitanje knjiga i pričanje priča deci na pedijatriji

 

Tamara Obradović

Običan konzument društvenih mreža, američke literature i pomfrita.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

282 Shares
282 Shares
Share via
Copy link