Magazin

Neki novi klinci: Deca u Srbiji “navučena” na mobilne telefone

Deca u Srbiji ne mogu bez mobilnih telefona. Klinci sve više vremena provode pred led ekranima umesto na dečijim igralištima a stvarni svet zamenjuju za virtuelni.  Kako bi sprečila svoju decu da se udaljavaju jedni od drugih i kako bi ih postakli na igru, Francuska je počev od ove školske godine, u osnovnim školama u potpunosti deci zabranila korištenje mobilnih telefona.

Dakle, ne samo za vreme nastave kao što je do sada bio slučaj, već i za vreme odmora, ručka, odnosno čitavog vremena dok su deca u školi.

Franuzi problem mobilnih telefona u školi vide kao javnozdravstveni problem, naglašavajući kako mobilni telefoni na odmorima decu sprečavaju da uživo komuniciraju, igraju se i kreću.

Sve što je nekad bilo normalno da se na odmoru radi, a iz škola je gotovo u potpunosti nestalo.

Osim toga, uvereni su kako će se zabranom korišćenja mobilnih telefona i na odmorima smanjiti takozvani sajber buling, vršnjačko internet nasilje, koje je takođe veliki problem u školama.

Od septembra zato sva deca u francuskim školama svoje mobilne telefone ostavljaju u zaključanim ormarićima koje su škole pripremile za tu namenu.

Mobilni telefoni zaključani u učeničke ormariće značiće i manje izlaganje dece zračenju, naveli su u francuskom Ministarstvu zdravlja.

Treba li mobilne telefone zabraniti i đacima u Srbiji?

Psiholog dr Nevena Buđevac, docent na Učiteljskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, na svom tviter profilu istakla je da nije problem škole što deca koriste mobilne telefone, nego što je na svaki način zastarela i ne uspeva da odgovori na lične i obrazovne potrebe.

Ona dodaje da je takva postala i pre nego što su deca počela da u školu donose telefone, kao i da ima sjajnih primera korišćenja telefona u nastavi.

Psiholog Jelena Krstić ističe da su mobilni telefoni sve više u upotrebi i imaju sve više funkcija i da nije cilj da se proteraju iz škole, već da se pametno koriste, bez zloupotreba.

-Ne treba deci da se zabranjuju mobilni telefoni, već da se uredi njihova upotreba. Mobilni telefoni su danas neophodni deci u smislu sigurnosti, kontakta sa roditeljima, drugačije je vreme u kojem živimo. Moguće zloupotrebe treba da kontrolišu pre svega roditelji, ali i nastavnici. Važno je da deci telefoni ne zvone na času, da njima ne snimaju nastavnike i vršnjake i izvrgavaju ih ruglu na društvenim mrežama – napominje psiholog.

Našim školama ostavljena je mogućnost da sopstvenim pravilnicima urede pravila ponašanja učenika.

Učenici nižih razreda mobilne telefone najčešće predaju učiteljima po dolasku u školu, pa ih na kraju časova dobijaju nazad, dok ih učenici viših razreda najčešće drže u torbi ugašene ili ih na početku svakog časa ostavljaju kod nastavnika, pa ih na kraju časa uzimaju.

Kako otkriti šifru za zaključani Wi-Fi i uvek imati besplatan internet (VIDEO)

Izvor: Blic Zena

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
64 Shares
Share via
Copy link