Magazin Srbija

Rundek u Kraljevu zapevao sa Ćutom protiv fašista koji trpaju naše reke u cevi

ćuta i rundek
Printscreen

Inicijativa Pravo na vodu u saradnji sa kampanjom Umetnici za reke Balkana organizovali su besplatan koncert na kome je nastupio proslavljeni muzičar Darko Rundek. Cilj je promovisanje ekologije i zaštite životne sredine u vreme kada je na teritoriji Srbije i drugih zemalja u regionu ugrožen opstanak prirode, ali i čitavog živog sveta.

Koncert pod nazivom „Pevamo u glas, rekama za spas“ posvećen je očuvanju reka u okolini Kraljeva koje su ugrožene planom izgranje 52 mini hidroelektrane (MHE). Njih deset je već izgrađeno samo u ovom području.

Rundek je pre samog koncerta obišao sa ekološkim aktivistima lokacije na kojima se nalaze i na kojima je planirana izgranja MHE, a zajedno sa Aleksandrom Jovanovićem Ćutom otpevao je čuvenu pesmu „Aj Karmela“ u znak pobune protiv suludih ideja investitora potpomognutih političarima.

Rundek je snimak podelio preko društvenih mreža.

– Jutro na jednoj minihidrocentrali u blizini Kraljeva sa bendom, aktivistima, Ćutom i RTS-om – napisao je Darko u opisu videa.

Muzičar je rešen da iskoristi svoj uticaj i pomogne aktivistima koji se bore za očuvanje prirode u regionu.

– Istorijski se nalazimo u trenutku koji je prekretnica jer ovako dalje neće moći i to što se radi sa rekama je crna struja koja želi da uništi sve pre nego što i sami sebe uništimo. To tako ne može da funkcioniše na ovoj maloj planeti – rekao je Rundek.

Svestan je da je nemoguć opstanak ukoliko se čovek potpuno otuđi od svoje prirodne sredine i ukoliko se ekologija ne stavi u centar pažnje.

– To nije pitanje neke spoljne odgovornosti već odgovornosti prema samom sebi. Kad je prilika da možemo podržati tu svest, to je vredno i tako ćemo nastaviti – kazao je legendarni muzičar.

On istakao da „treba sačuvati divljinu i pomoći joj da se proširi”.

– Srbija je dosta gusto naseljena, tako mi se čini, pa su ta zaštićena područja jako važna – dodao je.

Komentarišući sporne gradnje i sumanute MHE, Rundek je ukazao da sve to izgleda „kao rana u krajoliku“, a da oni koji grade „bezočno krče i guraju cevi“.

On poslednjih godinu, dve dana uglavnom živi na Braču, gde sa porodicom uzgaja hranu u bašti ili je nabavlja sa drugog imanja, dok plastičnog otpada imaju minimalno, a većinu papirnog otpada koriste za grejanje zimi.

– Svaki od tih koraka daje kvalitet i pažnju i hrani i predmetima sa kojima čovek barata, ta pažnja je poklon, nije bitno da imas puno već da imaš pažnju. Ono što imaš sa pažnjom, količina te pažnje je bogatstvo, to pokušavam preneti i u svojim pesmama – ukazao je Rundek.

Političari – stop! Građani – napred! Ćutin pokret izlazi na beogradske izbore

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

generic vignette (DESK luftika.rs)
244 Shares
244 Shares
Share via
Copy link