Srbija Vesti

“Dara iz Jasenovca” premijerno 20. februara na RTS-u

Film „Dara iz Jasenovca“, srpski kandidat za Oskara koji je privukao pažnju svetske javnosti, gledaoci u našoj zemlji imaće prilike premijerno da pogledaju na RTS-u ove subote (20. februar) u 20 časova.

Ovaj film nije ušao u uži izbor kandidata za najbolji strani film Američke filmske akademije, što je ovdašnja javnost shvatila više kao političku poruku, nego kao filmsku kritiku.

Film je stvaran na osnovu svedočanstava preživelih logoraša iz Jasenovca, a bavi se okrutnom sudbinom Srba, Jevreja i Roma za vreme Drugog svetskog rata u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, piše 021.

Istoričari i dalje nisu saglasni koliki je broj žrtava Jasenovca, a Zemaljska komisija Hrvatske stvorena 1945. godine, u izveštaju koji je podnet Međunardonom vojnom sudu u Nirnbergu, navela je da Jasenovac broji između 500.000 i 700.000 žrtava.

Ovo je jedini logor u Drugom svetskom ratu koji je imao zaseban dečiji „radni“ kamp.

Ovo filmsko ostvarenje premijerno je prikazano u Gračanici 25. novembra prošle godine, a nakon bioskopskih projekcija u SAD-u, ovo je prilika da domaća javnost proceni da li se radi o negativnoj političkoj kampanji ili je u pitanju potresno filmsko remek delo.

„Dara iz Jasenovca“ ipak ispala iz trke za Oskara, Aida ostala u konkurenciji

162 Shares
162 Shares
Share via
Copy link