Magazin

Pokrajinski sekretar Dane Basta u isto vreme bio na 2 funkcije, prekršio Zakon o sportu

dane-basta

Pokrajinski sekretar sporta i omladine Dane Basta prekršio je Zakon o sportu jer je od oktobra 2020. godine do februara 2021. bio na dve različite funkcije.

Istovremeno je bio pokrajinski sekretar za sport i omladinu, što mu je i trenutna funkcija, ali i zakonski zastupnik Šahovskog saveza Novog Sada, saznaje VOICE.

Zakon o sportu definiše da zakonski zastupnik ne sme da bude i javni funkcioner, što je za VOICE potvrđeno i iz Agencije za sprečavanje korupcije.

Član 33 Zakona o sportu koji je prekršen referiše se na stav da članovi uprave sportske organizacije, uključujući zastupnika i likvidacionog upravnika sportske organizacije, ne mogu biti, između ostalih, osobe koje vrše javnu funkciju.

„Imajući u vidu navedeno, Agencija je protiv imenovanog pokrenula postupak prethodne provere ispunjenosti uslova za pokretanje postupka zbog povrede Zakona o sprečavanju korupcije“, navodi se, između ostalog, u odgovoru Agencije VOICE-u.

Dane Basta je od 2018. godine bio zastupnik i predsednik Šahovskog saveza Novog Sada. Drugog februara 2021. godine, prema podacima sa APR-a, on je istupio sa ove pozicije.

Šahovski savez Novog Sada je samo dva meseca nakon što je Basta otišao sa pozicije zastupnika, odnosno 20. aprila 2021. godine, dobio milion dinara od Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu na konkursu za finansiranje posebnog programa organizacije i učešća na međunarodnim sportskim takmičenjima od značaja za Vojvodinu.

Ovaj savez, uvidom u rešenja na sajtu Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu, u prethodnih pet godina nije dobijao sredstva na konkursima.

Dane Basta nije bio dostupan za komentar redakciji VOICE.

Dane Basta je nakon završenih studija stekao zvanje diplomiranog menadžera u sportu.

Bio je saradnik u Sportskom savezu Vojvodine, izvršni direktor u kompaniji „Maior Domus“ d.o.o. u Novom Sadu, a potom i saradnik u Pokrajinskom sekretarijatu za sport i omladinu, navodi se u njegovoj biografiji na sajtu Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu.

Od 2017. godine obavlja funkciju predsednika Saveta Mesne zajednice „Omladinski pokret“ u Novom Sadu do 2020. godine, kada je izabran za odbornika u Skupštini Grada Novog Sada. Član je Srpske napredne stranke.

U periodu između 2015. do 2020. godine bio je direktor Blokstok festivala u Novom Sadu.

Takođe je osnivač udruženja „Bute dobri“ 2018. godine. Članovi osnivačke skupštine, osim Baste, su Marko Tančik i Dubravka Malešević.

U martu 2020. godine, prema zapisniku ovog udruženja, Dane Basta je dao ostavku na mestu zastupnika i izašao iz članstva zbog, kako je navedeno, privatnih i profesionalnih razloga.

U oktobru iste godine postaje pokrajinski sekretar za sport i omladinu.

„Bute dobri“ je udruženje poznato po muralu „Srpska atina“ koji je nastao 2019. godine, odnosno dve godine nakon misterioznog krečenja murala „Jedina istina“ na Ribljoj pijaci u Novom Sadu.

Ovo udruženje je poznato i po muralu Kralja Petra u Ulici Kralja Petra u Novom Sadu.

Udruženje „GreeNS“ je do 2021. godine, do njegovog gašenja, sarađivalo sa udruženjem „Bute dobri“. „GreeNS“ je takođe dobijalo sredstva za određene projekte, za koje je i „Bute dobri“ konkurisao na pokrajinskom i gradskom nivou poput Blokstoka i Gaming opeNS.

Tekst u celini čitajte OVDE.

Mural Kralja Petra osvanuo u Novom Sadu (FOTO)

oznake

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

30 Shares
Share via
Copy link