Koronavirus Svet

Danci ne veruju vlastima i odbijaju da pošalju decu u školu

Danska vlada donela je odluku o popuštanju mera zbog pandemije koronavirusa, ali mnogi Danci smatraju da su ovakve odluke preuranjene i odbijaju da pošalju decu nazad u školu.

Danci su među prvima u Evropi počeli da popuštaju vanredne mere, a jedna od prvih je i otvaranje škola.

Prema pisanju Svetskog ekonomskog foruma, a prenosi MOndo, iako broj novozaraženih u toj zemlji opada, ima roditelja koji odbijaju da pošalju decu u škole, zabrinuti da bi mogao da se pojavi novi talas virusa.

“Ne šaljem decu u školu ni po koju cenu”, napisala je Sandra Andersen, koja je na Facebook-u napravila stranicu “Moje dete neće biti zamorče”, koja ima više od 40.000 pratilaca.

Majka dvoje dece je napisala da mnogi roditelji misle kao ona i upitala: “Zašto baš moje dete da ide napolje prvo?”.

U Danskoj je izolacija trajala mesec dana, a virus je zarazio više od 6.600 ljudi, uz 300 umrlih. Danske vlasti su u okviru mera zatvorile prodavnice, kafiće, restorane, bioskope, teretane…

Pre nekoliko dana, premijerka Mete Frederiksen je branila odluku o ublažavanju određenih mera, navodeći da će otvaranje škola omogućiti roditeljima da se vrate na posao, a time će se ekonomija ponovo pokrenuti.

Naučnik sa Arhus univerziteta, koji se bavi proučavanjem zaraznih bolesti, Kristijan Vejse, rekao je da razume zabrinutost određenih ljudi, jer “mesec dana smo se trudili da izbegavamo bilo kakav kontakt”.

Ali, dodao je, ova infekcija nije problematična za određene grupe u populaciji, pre svega, za decu.

“Ako pogledamo naše komšije, Šveđane, koji nisu ni zatvarali škole, bez dramatičnog širenja infekcije, pokazalo se da deca nisu toliko ugrožena”, dodao je.

Prosvetnim radnicima data je instrukcija da među decom odražavaju socijalnu distancu, što je još jedna stvar koja se roditeljima ne dopada.

“Mislim da nije u redu učiti decu da se ne grle sa svojim drugarima. Ostavljamo decu kod kuće, jer stanje u dnevnom boravku nije bilo u redu ni pre izbijanja epidemije, a sada je još gore”, izjavila je None Hansen, majka dvoje dece.

Mnogi članovi udruženja “Momster”, onlajn mreže koja okuplja majke u Danskoj, ne veruju da vlasti drže epidemiju pod kontrolom.

“Ove majke se, odjednom, osećaju kao da teraju svoju decu u prve borbene redove i njihova rekacija je prirodna: ‘Ne dirajte nam decu!'”, poručuju iz ove organizacije.

Austrija i Danska ublažavaju vanredne mere, otvaraju se vrtići i osnovne škole

Tamara Obradović

Običan konzument društvenih mreža, američke literature i pomfrita.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

PARTNERI SAJTA


generic vignette (DESK luftika.rs)
163 Shares
163 Shares
Share via
Copy link