kompjuteri-novi-sad
Pixabay.com
Lifestyle

Danas obavezno bekapujte svoje podatke! Saznajte zašto!

Šta je backup (bekap) i njegovu važnost razumeju jedino oni koji su nekada izgubili važne podatke. Za one srećnike kojima se to nije desilo, bekap je rezervna kopija podataka, fotografija, mejlova ili dokumenata koju bi svako trebao da pravi s vremena na vreme. Dakle, umesto da čuvate sve podatke samo na jednom mestu (računaru, telefonu), kako biste bili sigurni, pravite bekap.

Svima je ovo beskrajno dosadno, i sigurno mislite “Meni se to ne može desiti, nema šanse da izgubim podatke koji su mi važni“. Razmislite još jednom. Da li ste ikada izgubili telefon, kameru, tablet? Jedna mala nezgoda ili kvar je dovoljna da uništi sve ono što ste godinama čuvali. A sa bekapom ste mogli to sve preduprediti. I dalje niste ubeđeni? Evo malo statističkih podataka. Svakog minuta se ukrade ili izgubi 113 telefona, jedan od 10 računara se zarazi virusom svakog meseca, a u 29 odsto slučajeva nezgode uzrokuju pravu katastrofu kada su uređaji u pitanju.

kompjuteri-ns
Pixabay.com

Kako čuvati podatke?

Postoje dva načina: na eksterni disk ili na Internetu. Da biste ručno prebacili podatke preporučujemo vam eksterni hard disk (najbolje da uzmete onaj koji ima više mesta za skladištenje od vašeg računara), SSD (solid state disk) gde se podaci čuvaju u memorijskim čipovima, USB flash kartice koje su najčešći vid kopiranja podataka. Ipak, nije preporučljivo na njima raditi tj. menjati podatke već ih isključivo koristiti kao rezervnu varijantu. Tu su i DVD i CD diskovi koji su već zastareli i verovatno za par godina više neće postojati. Kada su telefoni i tableti u pitanju na raspolaganju su memorijske kartice. Za sve je naravno potrebno pratiti uputstva proizvođača.

U poslednje vreme je sve popularnije onlajn čuvanje podataka i to koristeći OneDrive, Dropbox, Google Drive. Nedostatak kod ovih onlajn drajvera je što obično imaju malo mesta, a za dodatni memorijski prostor, platićete više.

Proslavite ovaj 31. mart tako što ćete uraditi bekap svih podataka koji vam znače!

Još zanimljivih vesti potražite ovde.

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku

U ovom polju je oglasni blok koji može izgledati napadno i ružno. Ako uzrokuje loše iskustvo, izvinte zbog toga. Privremenog je karaktera Skrolujte ispod za još tekstova. 
loading...

Share Follow Tweet Share Share