Beograd Magazin

Budućnost Srbije: Dan studenata obeležen uz Sinana, Seku i “Neće Gara da primi vakcinu”

dan-studenata
Foto: Nova.rs

Studenti su obeležili svoj praznik 4. april kovid žurkama u studenjaku na Novom Beogradu, ali i u Novom Sadu. Iako je policija već nekoliko puta intervenisala i rasturila žurke u Studenjaku, ovoga puta okupilo se više hiljada budućih akademskih građana uz zvuke jezive muzike.

“Ovo je naš dan i slavimo ga kako smo navikli. U domu sam već četiri godine i to je naša tradicija. Kada mogu svi možemo i mi. Peta sam godina Medicinskog fakulteta, a kada završim školovanje idem iz zemlje. Mučim se šest godina i onda ne mogu da nađem posao jer moram da se učlanim u stranku da bi me zaposlili kao medinsku sestru”, rekla je studentkinja Marija za Nova.rs

Među okupljenima bilo je i onih koji su kroz smeh posmatrali celu situaciju.

“Očekujemo novo zasedanje Kriznog štaba posle naše žurke”, rekao je jedan od okupljenih studenata.

Čuje se glasna muzika, a Studenjakom se ore hitovi Seke Aleksić, Elitnih odreda, Jelena Rozge i Sinana Sakića.

Kada je reč o merama, mere sinoć nisu postojale. Jednaka gužva i slavljeničko raspoloženje uz “Neće Gara da primi vakcinu” obeležila je i Dan tj. veče studenata u Novom Sadu.

Podsetimo, Dan studenata proslavlja se tradicionalno 4. aprila u znak sećanja na studentske demonstracije 1936. godine tokom kojih su protestovali studenti iz Beograda, Zagreba, Ljubljane, Skoplja i Subotice. Student koji je poginuo tog dana je Žarko Marinović i u njegovu čast ovaj dan se i obeležava.

“Neukusno i neprimereno”, to su reči kojima diretor ansambla “Kolo” Vladimir Dekić i muzičarka Biljana Krstić opisuju sve češću praksu igranja kola zarad iskazavanja bunta i protivljenja merama protiv koronavirusa.

“Kolo se oduvek vezivalo za neke svetkovine, proslave, vašare i svadbe. Ne znam šta je ovde dobar povod, povod je problem. Korišćenje kola u svrhu iznošenja nekog prkosa i inata je potpuno pogrešno i  stavljanje kola u ovaj kontekst jeste na neki način njegova degradacija”, poručuje Dekić.

On ističe da kolo kao deo tradicije pripada svima nama, ali da nije pravi momenat za to, piše Nova.

U tenutku kada je svet na kolenima i kada pandemija hara više od godinu dana, to je neprimereno. Kolo samo po sebi podrazumeva bliski kontakt, držanje za ruku”, ukazuje Dikić.

Ističe da je kolo neukusno u trenutku kada ima mnogo ljudi koji su se ili suočili sa pandemijom ili su zbog nje izgubili nekog bliskog.

Na Adi narodno veselje, igra se kolo, Kopaonik vri od ljudi. E, to su korona žurke (FOTO)

300 Shares
300 Shares
Share via
Copy link