Magazin

Srbija Dan pobede nad fažizmom obeležila kao NIKO NIKADA – uz naci ‘poeziju’!

dan pobede ljoticevska poezija

Svečana akdemija povodom Dana pobede, kojoj je prisustvovao čitav državni vrh, obeležena je skandaloznim čitanjem poezije fašističke organizacije “Zbor” Dimitrija Ljotića “Mrtvi niste”, “Svi za jednoga” i “Mi znamo borbu što nas čeka”, saopštila je Partija radikalne levice.

Pokret slobodnih građana je zbog incidenta na svečanosti zatražio političku i krivičnu odgovornost ministara koji čine Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova, dok Nova stranka zahteva hitnu smenu čelnika RTS-a zbog “emitovanja ljotićevskih koračnica”.

Recitovanje ljotićevskih pesama na svečanosti povodom Dana pobede nad fašizmom je gaženje miliona žrtava fašizama i nacizma, bezobzirna revizija istorije i brisanje antifašističke borbe naroda Jugoslavije, navela je u pisanoj izjavi članica Predsedništva Partije radikalne levice istoričarka Milena Repajić.

Ona je istakla da istorijski revizionizam i rehabilitacija fašista i saradnika okupatora traju već tri decenije i ocenila da jučerašnja tribina predstavlja vrhunac cinizma i zatiranja antifašizma.

Partija radikalne levice zahteva ostavke svih predstavnika državnog vrha koji su prisustvovali toj „sramnoj akademiji“ i smene svih odgovornih za njenu organizaciju.

U saopštenju se podseća da su fašističke jedinice Dimitrija Ljotića učestvovale u najgorim zverstvima okupatora tokom Drugog svetskoj rata, a 1944. su čak postale korpus SS divizija.

Politička i krivična odgovornost

Pokret slobodnih građana zahteva političku i krivičnu odgovornost od ministara koji čine Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije Vlade Republike Srbije za veličanje fašizma na Svečanoj akademiji povodom obeležavanja Dana pobede u Drugom svetskom ratu.

„Zgroženi smo činjenicom da je na ovom državnom događaju od najvećeg značaja izvedeno pet pesama u kojima se veliča fašistički zločinac Dimitrije Ljotić i njegova organizacija Zbor, kao i da se te pesme izvode zajedno sa pesmom Desanke Maksimović ‘Krvava Bajka’, koja upravo govori o masakru u Kragujevcu u kom su značajnu ulogu imali vojnici organizacije Zbor“, podseća PSG u saopštenju.

To što su uklonjene strofe iz pesama u kojima se jasno pominju Ljotić i Zbor, pokazuje da se ne radi o nenamernoj grešci, već o nameri da se sistematski izvrši revizija antifašističke borbe u Srbiji tokom Drugog svetskog rata, ocenjuje PSG.

Hitna smena čelnika RTS-a

Nakon što je na RTS-u tokom obeležavanja Dana pobede nad fašizmom, u programu koji je upriličen tim povodom emitovano čak šest ljotićevskih koračnica, Nova stranka zahteva hitnu smenu direktora javnog servisa i odgovornih urednika pomenutog programa, kao i zvanično izvinjenje javnog servisa svim građanima Srbije.

„Neobjašnjivom uređivačkom politikom RTS-a, dan koji bi trebalo da služi kao primer prošlim i budućim generacijama da neguju i čuvaju antifašističko nasleđe, pretvoren je u bedan pokušaj revizije istorije i direktnu uvredu za sve žrtve ratnih strahota“, poručuje Nova stranka u saopštenju.

Dodaje se i da je, bez obzira na to da li je u pitanju neznanje ili svesna namera čelnih ljudi javnog servisa, „očito da je na delu svojevrsna mantra koja se ponavlja godinama, a koja za cilj ima korenitu izmenu istorijskih činjenica i vrednosti koje smo svi iz njih morali da naučimo i primenjujemo“.

„Nikakvi pokušaji revizije ne mogu falsifikovati istoriju, a dužnost svih nas jeste da je od takvih nasrtaja i zaštitimo. Zbog toga još jednom podvlačimo neophodnost smene odgovornih lica na RTS-u, objašnjenje i izvinjenje javnosti, kako se ništa slično više nikada ne bi ponovilo“, poručuje Nova stranka.

Izvor: FoNet, N1

Dragi Zabavniče, da ti pojasnimo zašto Ljotić nije ni malo zabavan

25 Shares
Share via
Copy link