prica-o-dve-sestre
Film

Da li su azijski horor filmovi najstrašniji

Filmofili širom sveta već dugo su upoznati sa azijskim horor žanrom. U Srbiji postoji njihova mala, ali verna publika. Jasno je da filmska produkcija na azijskom kontinentu ima veliku publiku, ali je bilo malo očekivino da u tolikoj meri osvoji svet, pa čak i da opskrbi idejama pomalo istrošene holivudske reditelje.

Neki od najvećih horora snimljenih u SAD, poput čuvenog Kruga (The Ring), zapravo su rimejkovi japanskih, koereanskih ili tajlandskih ostvarenja. Poslednjih godina sve je češća koprodukcija i saradnja američkih producenata sa azijskim scenaristima i rediteljima. Portal IMDb napravio je listu top 30 azijskih horora, a Luftika vam prenosi najpopularnijih 5.

I saw the devil

Igra mačke i miša. Priča o serijskom ubici i policijskom inspektoru željnom osvete, nakon što je ostao bez ćerke. Na jeziv i brutalan način posmatramo igru dobra i zla, dok linija koja ih deli  na momente potpuno isčezava. Reditelj i scenarista ovog južnokorejskog filma je Dži Vun Kim.

Ring

Baš ovaj japanski horor je dokaz koliko je azijska produkcija bila zapostavljena, dok Holivud nije proizveo planetarno popularni rimejk. Tek nakon američke verzije Kruga, publika je saznala za njegovu originalnu japansku verziju. Ljubitelji horora, bili su prijatno iznenađeni. Ringu (originalni naziv) režirao je Japanac Hideo Nakata 1998. godine, a scenario je napisao Hiroši Takaši.

A tale of two sisters

“Priča o dve sestre” nije se slučajno našla u samom vrhu liste najboljih horor ostvarenja iz azijske produkcije. Proverena tema “ukletih i zaposednutih” prožima i ovo fantistično filmsko ostvarenje, ali na način koji nije ni nalik dosadašnim popularnim filmovima iste tematike. Ako želite žmarce, košmar i jezu, ovaj film će vam to i omogućiti. Dži Von Kim je potpisao scenario i režiju za jedan od najstrašnijih filmova iz Južne Koreje.

Ju on: The Grudge

Još jedna priča o duhu. On je misteriozan i osvetoljubiv, “označiće” i osvetiće se svima koji pokušaju da borave u kući gde se on nalazi. Onima koji preferiraju brze scene sa dinamičnom radnjom, bi ovaj film mogao biti i dosadan. Međutim, nesvakidašnja atmosfera, manjak dijaloga su ono što povećava napetost iz scene u scenu. Film je napravljen 2003. godine u Japanu. Reditelj je Takaši Šimicu.

The eye

Ovo je verovatno najstrašniji film kineske produkcije. Prati priču slepe devojke, koja u želji da progleda, dobija i više od običnog vida. Ovo izvanredno horor ostvarenje, zajedničkim snagama, režirali su Oksid Pang Čun i Deni Pang 2002. godine.

 

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku

Share Follow Tweet Share Share