Magazin Vojvodina

Cvetanje Tise je čista magija, postoji samo u Srbiji i Kini i ovog vikenda rešiće vaše ljubavne jade (VIDEO)

Foto: Silard Kovač

Priroda zna da nam podari najlepše fenomene, koji se dešavaju od pamtiveka, bez štetnog ljudskog uticaja. Jedan od takvih događaja je i čuveno „cvetanje Tise“, koje se dešava samo jednom godišnje, a dan „cvetanja“ se nikad ne događa u isto vreme.

Radi se o parenju insekata koji se nazivaju tiski cvet, koji žive u mulju ispod vode, da bi se nakon tri godine odjednom pojavili na površini, na koju izlaze radi parenja i odmah potom uginuli.

cvetanje-tise
Foto: Milenko – Milan Radišić/nationalgeographic

Nakon ljubavnog plesa, na reci ostaju „cvetovi“, veličanstven prizor, koji prosto opčinjava sve očevice ovog neobičnog događaja.

Kada se parenje završi, ženke polažu i do 8.000 larvi na površinu vode, koje se postepeno spuštaju ka dnu gde dalje rastu i razvijaju se. Apsurd je da se jedinke razvijaju čak tri godine, a popularni krilati „cvet“ živi praktično samo jedan dan.

Stariji od dinosaurusa, a pokazuju čistoću vodotoka

Tiski cvet inače pripada prastaroj grupi insekata, koji su prema rečima biologa stariji od dinosaurusa, te ih upravo zbog toga nazivaju i živim fosilima.

Pojava ovog insekta je odličan indikator čistoće vodotoka, jer kad jednom dođe do zagađenja, tiski cvet se više nikada ne vraća na isto mesto.

Čak se lokalni alasi raduju pojavi tiskog cveta, jer se nakon ovog događaja povečava broj ribe u reci.

Ovaj izuzetno redak prirodni fenomen dešava se jedino u našem delu toka Tise, od Horgoša nizvodno, kao i na reci Jangcekjang u Kini.

Upravo zbog toga najbolja mesta za uživanje u spektaklu su Kanjiža i Novi Bečej, dok u ostalim mestima nije tako intenzivno cvetanje.

„Kad Tisa cveta“ – manifestacija za sve romantične duše i zaljubljenike u prirodu

Pored toga što čitav događaj izgleda veličanstveno, postoji legenda da će u vreme „cvetanja“ Tisa ispuniti ljubavne ili neke druge želje.

Zato je to idealna prilika da sve romantične duše, zaljubljenici u prirodu, ali i dobar provod posete i ove godine Novi Bečej od 10. do 12. juna, kada će se održati manifestacija „Kad Tisa cveta“.

cvetanje-tise-tiski-cvet
Foto: FB / Kad Tisa cveta

– Ljubitelji prirode dolaze da uživaju u jedinstvenosti i ekskluzivnosti ovog događaja, a romantici da provere legendu po kojoj tih dana Tisa ispnjava ljubavne želje ako u nju pustiš svećicu utisnutu u licidersko srce – kaže Nevena Subotić iz organizacionog tima ove manifestacije.

Ona je dodala da u vreme kada su nam verovanje u ljubav, romantiku i ispunjenje želja više nego neophodni očekuju i više od rekordnih prošlogodišnjih 9.000 posetilaca.

Na obali Tise, u čardama, pored noćnog provoda i koncerata, tih dana će biti živo i interesantno jer će na ovoj jedinstvenoj manifestaciji svako moći da pronađu nešto za sebe.

Vožnja čamcima i kočijama, etno bazar i nastup sjajnih bendova

Centralni događaj je, naravno, puštanje svećica na liciderskom srcu koje počinje oko 21h, ali u petak će svi posetioci već od 18h, imati mogućnost da se provozaju čamcima ili kočijama, posete dečiji kutak na plaži Cvetić-Tiski svetić, ili se počaste đakonijama sa Tiskog etno bazara.

Od 21.30h planiran je nastup bendova, tako da će posetioce u petak zabavljati WordUp, u subotu Ribica Kiseonik i Banda Drvena, a u nedelju – La Banda. Zabava počinje već od popodnevnih sati, a program u subotu i nedelju počinje od 16 sati.

Svi posetioci mogu da očekuju jedinstveni romantični doživljaj, jer je sam prizor hiljada svećica koje plove Tisom na liciderskom srcu zaista impozantan, ali će prisutne očarati igrame vatre i vode na reci, koja se tih večeri pretvara u pravu pozornicu.

Ljubav i romantika nam nikad nisu bili potrebniji

– Nikad nije bila aktuelnija deviza „Vodimo ljubav, a ne rat“, svi ružni događaji koji su nas okupirali tokom pandemije i rata u Ukrajini dodatno su istakli potrebu za lepotom života koju treba živeti kada god je to moguće. Okupirani užurbanom svakodnevicom, zaboravljamo na najvažnije, a to je upravo porodica, partnerstvo u ljubavi i pronalazak srodne duše sa kojom delimo i dobro i lakše podnosimo zlo.

Naša manifestacija je jedinstvena po tome, što nas kroz ovaj izuzeni prirodni fenomen cvetanja reke, podseća da ne zaboravimo taj segment našeg života. Jer tiski cvet živi 3 godine u mulju, da bi samo tokom jednog dana izronio iz reke, vodio ljubav, produžio vrstu i nestao u večnosti ostavljajući svoje potomke. Tri godine života za jedan dan ljubavi – pozvala je Nevena sve zainteresovane da se pridruže najromantičnijoj manifestaciji na Balkanu.

cvetanje-tise_1752431246
Foto: Shutterstock

Tiski cvet se najčešće pojavljuje u sumrak između 18 i 20  časova, tako da oni koje najviše zanima taj deo manifestacije u to vreme budu spremni da ga traže čamcima po Tisi, ili posmatraju rojenje sa obale.

Luftika #

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

63 Shares
Share via
Copy link