Magazin Srbija

Ćuti seljaci poklonili 5 ari zemlje u dolini Jadra na mestu gde Rio Tinto planira rudnik

ćuta 1
Foto: Aleksandar Jovanović Ćuta / Facebook

Aleksandar Jovanović Ćuta obišao je juče sa svojim kolegama aktivistima dolinu Jadra kako bi se susreo sa predstavnicima kompanije Rio Tinto zaduženim za komunikaciju sa građanima. Do susreta ipak nije došlo, jer je navodno isteklo radno vreme službe za prijem građana, ali je došlo do susreta sa pripadnicima obezbeđenja ove kompanije. Ćuta je imao i poruku za državni vrh Srbije.

Njemu su meštani sela Gornja Nedeljica poklonili parče od pet ari zemlje i to baš na mestu gde je planirana izgradnja rudnika litijuma.

– Juče smo smo bili u Gornjim Nedeljicama. Na fotografiji se vidi pokušaj ulaska u kancelariju za komunikaciju sa građanima Rio Tinta. Pošto nisu hteli da me prime jer je navodno isteklo radno vreme rešio sam da uđem sam. I pored protivljenja momka iz obezbeđenja ipak sam ušao na silu i rekao šta imam da im kažem. Problem je bila kamera kojom smo hteli da zabeližimo ovaj susret tako da je Bodiroga ostao ispred vrata ali sam sa sobom poneo mikrofon tako da je tonski sve zabeleženo. Ono što prvo primetiš kad se susretneš sa službenicima Rio Tinta na terenu je strah.

ćuta 2
Foto: Aleksandar Jovanović Ćuta / Facebook

Strah zbog zločina u kome učestvuju. I treba da se plaše jer jedini razlog zbog koga su tu je proterivanje seljaka sa njihovih njiva, gašenje seoske škole koju pohađa blizu dve stotine učenika Gornjih Nedeljica i okoline i pretvaranje plodne Jadarske doline u jalovište. Pola sata nakon ovog događaja pojavilo se troje policijskih kola sa maricom ali do susreta sa njima nije došlo jer smo u međuvremenu otišli u obilazak i snimanje terena.

Veliko HVALA Mariji, Vladanu i svim meštanima na gostoprimstvu.

Posebno želim da se zahvalim Zlatku Kokanoviću koji mi je poklonio parče zemlje na kojoj je planiran rudnik, tako da sam od juče i zvanično postao meštanin Gornjih Nedeljica.

Aleksandru Vučiću, Ani Brnabić, Zorani Mihajlović, Rio Tintu i svima onima koji su rešili da seljake proteruju sa njihovih njiva želim da poručim da znaju,

SAMO PREKO NAS MRTVIH! – napisao je Aleksandar Jovanović Ćuta na Fejsbuku.

ćuta 3
Printscreen

Ćuta poručio glavnom gradskom urbanisti Beograda da se hitno presabere

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

400 Shares
400 Shares
Share via
Copy link