Cureki je slatki grčki hleb koji je neizostavan deo uskršnje trpeze.
Slatki hleb, naime predstavlja vaskrsenje Hristovo zato što brašno, uz pomoć kvasca, postaje živo i transformiše se u hleb.
Uvek se priprema u obliku pletenice kako bi se, prema verovanjima oterali zli duhovi, dok je na sredini crveno jaje. Priprema se na uskršnje jutro, a u njemu uživa čitava porodica.
Mi vam ovoga puta donosimo recept najpoznatijeg grčkog kuvara Akisa Petretzikisa, koji smo i sami isprobali.
Sastojci:
Prva smesa
150 gr tvrdog brašna
120ml vode (sobna temperatura)
25gr kvasca
Druga smesa
200ml mleka
100gr maslaca
Kora od jedne narandže
300gr granuliranog šećera
1 kašika ekstrakta vanile
4 jaja, srednje veličine
1 prstohvat soli
Treći deo smese
850gr tvrdog brašna
100gr rastopljenog maslaca
Premaz:
1 žumance razblaženo sa jednom kašikom vode
Listići badema
Priprema:
Prva smesa
Pomešajte brašno, vodu i kvasac. Umešajte testo i ostavite nekih 15-ak minuta da naraste.
Druga smesa
U šerpicu dodajte šećer, mleko, maslac iseckan na komadiće, izrendanu koru narandže, ekstrakt vanile i granulirani šećer.
Kuvajte na blagoj vatri i neprestano mešajte dok se maslac ne rastopi i svi sastojci potpuno ne sjedine.
Pažnja! Ne želite da mešavina proključa. Sklonite čim se zagreje i ostavite da se ohladi 5 do 10 minuta.
Dodajte jaja i so, pa opet umeštajte sve zajedno.
Dodajte prvu smesu u kojoj se nalazi kvasac. Mutite sve zajedno mikserom na maloj brzini.
Treća smesa
Dodajte brašno i nastavite da „tučete“ miskerom još 10 do 15 minuta.
Dodajte još rastopljenog maslaca.
Kada testo postane kao guma, onda je konačno spremno.
Posebnu posudu premažite maslinovim uljem i u nju prebacite testo. Pokrijte plastičnom folijom i ostavite sat, sat i po da se udvostruči.
Priprema curekija:
Podelite testo na dva dela, a zatim svaki deo ponovo radvojite na pola kako biste dobili četiri jednaka dela.
Oblikujte svaki u okrugle traje veličine oko 50cm.
Spojite četiri kraja na jednoj strani tako da krenete da pletete pletenicu.
Najbolje je da svakoj traci date broj 1-2-3-4.
Preklopite traku 4 preko trake 2.
Traku 1 preko trake 3.
Traku 2 preko trake 3.
Ponovite ovaj postupak onoliko puta koliko je potrebno da stvorite lepu pletenicu.
Pažljivo prebacite u posudu za pečenje obloženu pek-papirom i sledite potpuno isti postupak za drugi cureki.
Zagrejte rernu na 150 stepeni.
Obe vekne prekrijte krpom i ostavite da se podignu oko 30 minuta.
Četkicom premažite curekije smesom od žumanceta i vode.
Pospite listićima badema.
Pecite 50-60 minuta.
Ohladite i poslužite.
Prijatno i srećan Uskrs!
Izvor: Telegraf
Dodaj komentar