Magazin Srbija

Mića Grčić, zvanični grobar EPS, dobio novu funkciju ‘zbog zasluga’

milorad grcic

Predsednik Opštine Obrenovac Miroslav Čučković potvrdio je da je imenovao bivšeg v.d. direktora Elektroprivrede Srbije (EPS) Milorada Grčića za svog pomoćnika zbog, kako je naveo, zasluga za taj grad dok je bio na čelu EPS-a.

Čučković je za Betu rekao da je njegovo pravo da imenuje pomoćnike predsednika opštine.

– Ta vest, da sam imenovao Grčića za mog pomoćnika, je tačna – rekao je Čučković.

Na pitanje kakve su zasluge Grčića za Obrenovac, Čučković je rekao da su EPS i opština Obrenovac zajedničkim sredstvima izgradili obdanište, školu, vodovod.

Dodao je da je Grčića na mesto pomoćnika predsednika Opštine Obrenovac imenovao 1. maja ove godine.

Grčić je na to mesto u opštini došao iz EPS-a, nakon ostavke u tom preduzeću gde je četiri godine nezakonito bio na funkciji vršioca dužnosti direktora. Ostavku je podneo 12. januara, pošto je predsednik Srbije Aleksandar Vučić zatražio odgovornost za kolaps u elektroenergetskom sistemu 12. decembra 2021. godine kada su zbog lošeg uglja, pomešanog sa blatom, zaustavljeni skoro svi blokovi u termoelektrani „Nikola Tesla“ (TENT) u Obrenovcu i kada je na stotine domaćinstava u centralnoj Srbiji ostalo bez struje.

Ministarstvo rudarstava i energetike Srbije je protiv Grčića podnelo krivičnu prijavu Tužilaštvu za organizovani kriminal zbog, kako je rekla ministarka Zorana Mihajlović, ne samo javašluka, neznanja, već i kriminala i ugrožavanja energetske bezbednosti zemlje.

Mihajlović rekla je da je EPS podnosio lažne izveštaje da su proizvodni kapaciteti TENT-a spremni za zimu 2021.-2022. godine i da je obezbedjeno dovoljno uglja. Od 12. decembra prošle godine do 20. aprila ove godine za vanredeni uvoz struje potrošeno je 530,7 miliona evra i planiran je uvoz četiri miliona tona uglja do kraja 2023. godne.

Prema oceni Mihajlović zbog nesavesnog rada u EPS-u dok je njime upravljao Grčić „bačena je jedna nova hidroelektrana“.

Do imenovanja na novu funkciju u Obrenovcu Grčić je vodio Kancelariju za saradnju sa lokalnim zajednicama u EPS-u, da bi pre desetak dana dao otkaz.

Stigla dojava iz Vlade Srbije: Struja za raju skuplja 30%, a za privredu čak 70%

Redakcija

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

90 Shares
Share via
Copy link