Beograd Novi Sad

Crnogorski mafijaši peru novac kupovinom nekretnina u Novom Sadu i Beogradu

Novi Sad i Beograd omiljene su lokacije za pranje novca crnogorskih kriminalaca. Više stotina miliona evra koje su državljani Crne Gore s debelim dosijeima stekli kriminalom, oprano je preko nekretnina u Srbiji, a dva najveća grada su najčešća meta „investitora“ iz susedne države.

Kako se navodi, istražitelji su utvrdili da su ljudi iz crnogorskog kriminalnog miljea pokupovali nekretnine u centralnoj beogradskoj opštini, Vračaru.

– Istražitelji su ušli u trag prljavom novcu mafije iz Crne Gore kojim je kupovano zemljište i građeni poslovno-stambeni kompleksi. Kriminalci iz Podgorice, Kotora, Bara i Budve su pod policijskom istragom pod sumnjom da kupovinom nekretnina i otvaranjem hotela i drugih ugostiteljskih objekata peru sumnjivo stečen novac – prenose crnogorski mediji.

Dodaje se da policija sumnja da je novac koji su oni ulagali u nekretnine stečen prodajom droge, uglavnom kokaina.

Sagovornici upoznati s postupkom navode i da, osim kupovinom stanova, pripadnici kriminalnih grupa prljav novac pokušavaju da ubace u legalne tokove kupovinom zemljišta na atraktivnim lokacijama i osnivanjem građevinskih firmi.

Preko tih firmi, kako navode, ulaze u posao gradnje stanova, kuća, poslovnih prostora…

Kako kažu ti izvori, osim na beogradskom Vračaru, novac pokušavaju da operu i preko stanova u Novom Sadu, na Zlatiboru i Kopaoniku.

– Tamo se takođe kupuju isključivo skupe nekretnine na ekskluzivnim lokacijama. Osobe s dosijeom neretko za ove poslove angažuju poznanike koji su čisti, odnosno nemaju kriminalni dosije, niti su na udaru zakona i na taj način pokušavaju da zametnu trag – objašnjavaju izvori i dodaju da se najčešće kao kupci biraju srpski državljani.

Zašto je Srbija raj za tajkune i kriminalce iz okruženja?

Izvor: Tanjug

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

451 Shares
451 Shares
Share via
Copy link