Magazin

Crnogorac u Stokholmu: Ne sijeku šume, ne ratuju, kakvi su to Vikinzi

Podgoričanin Saša Radović zasmejao je region svojom video reportažom o Švedskoj. Ovaj novinar i reditelj je na veoma duhovit način, dok je šetao ulicama Stokholma, pravio paralelu između švedskih i balkanskih ekonomskih principa. “Kritikujući” švedski odnos prema životoj sredini, ratovima, znanju i vaspitanju, on je propisno ismejao ovdašnji princip “uzmi pare, baci smeće”.

– Ne znam kako bih vam opisao Stokholm. Ja sam iznenađen. Recimo, previše ima parkova, neprimjereno mnogo parkova. Kad dođem u neki grad ja imam naviku da ga onjušim, da osjetim, brate, smog velegrada. Da ono malo zasmrdi, potentni veliki grad. Ovo, brate, ne. Staneš, omirišeš i kao na Žabljaku. Oni nikad nisu čuli šta je smog. Pa, Podgorica sa dvjesta ‘iljada ima smog, a vi sa dva miliona nemate, sram vas bilo. Nenormalno. Oni ne znaju šta su PM čestice. I treba im, neka žive u neznanju – govori on.

crnogorac-u-stokholmu
Saša Radović u Stokholmu

– Doduše, žive najduže u Evropi, ali sve ima svoje. Šta će ti takav život. Stalno nešto štede. Evo, naprimer, kada pogledate iz aviona, pola Švedske su šume. I oni to ne sijeku!? Oni uvoze drva. I, naravno, ima pametnih zemalja koje posijeku debla pa im izvezu i uzmu lijepe pare. Zaboli me glava, moram da popijem kafu.

Nešto kasnije, na jednom od stokholmskih trgova, ponovo šetajući, Saša Radović govori u kameru.

– Evo, naprimer, Šveđani su izmislili dinamit, znate Nobel i to. A šta će im dinamit kada dvjesta godina nisu bili u ratu. Kakvi su to Vikinzi?!

Uostalom, pogledajte video koji na smešan način prikazuje ovdašnju stvarnost.

Pogledajte Crnogorca koji devojci kaže: Nećeš ti niđe!

Aleksandar Ivanišević

Reporter lutalica iz XX veka. Konfliktna ličnost.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
261 Shares
261 Shares
Share via
Copy link