Magazin

Demonstranti zapalili restoran u kom je policija ubila još jednog Afroamerikanca (Video)

Demonstranti su u subotu zatvorili glavni auto-put u Atlanti i zapalili restoran Vendis u kojem je policija upucala crnca Rejšarda Bruksa (27) dok je pokušavao da izbegne hapšenje, a incident je zabeležen na video snimku.

Neredi su izbili nakon što je pao mrak u Atlanti, zbog smrti 27-godišnjeg Rejšarda Bruksa. Slike na lokalnoj televiziji prikazivale su restoran u plamenu više od 45 minuta pre nego što su vatrogasne ekipe stigle da ugase požar, prenosi Nova.

Šefica policije u Atlanti Erika Šilds je podnela ostavku zbog incidenta, koju je prihvatila gradonačelnica Keiša Lens Botoms.

“Ne verujem da je to bila opravdana upotreba smrtonosne sile i zatražila sam da se policajac odmah otpusti”, rekla je Botoms na konferenciji za novinare, prenosi Glas Amerike.

Oko 150 demonstranata, među kojima i članovi porodice Rejšarda Bruksa (27), okupilo su se ispred restorana gde je upucan. Policija je zatvorila nekoliko ulica oko restorana, dok su učesnici protesta mirno šetali.

Biro za istragu savezne države Džordžije saopštio je da istražuje Bruksovo ubistvo, dok je policija navela da se opirao hapšenju nakon što je pao na alko-testu u petak uvece. Vlasti još nisu objavile imena dvojice belih policajaca, umešanih u pucnjavu.

Istražitelji su saopštili i da ispituju video koji su snimili očevici. Direktor Biroa za istragu Vik Rejnolds rekao je na konferenciji za novinare da snimak sa kamera iz restorana Vendis, gde se dogodila pucnjava, pokazuje da je Bruks po svemu sudeći držao omamljivac jednog od policajaca kada je počeo da beži.

“U tom trenutku, policajac poseže za svojim oružjem, puca i na parkingu pogađa gospodina Bruksa, koji zatim pada”, objasnio je Rejnolds.

Na snimku se prvo vidi Bruks na zemlji, ispred automobila, kako se bori sa dva policajca a zatim, kako izgleda, grabi omamljivač jednog od njih.

Posle nekoliko sekundi, počinje da beži, nakon čega jedan od policajaca koristi svoj omamljivač. Na snimku se čuju pucnji i kako neko viče “uhvatio sam ga”, a zatim se vidi kako Bruks leži na zemlji, piše Rojters.

Tužilac okruga Fulton saopštio je da je njegova kancelarija “već pokrenula intenzivnu, nezavisnu istragu incidenta”, dok čeka rezultate istrage biroa države Džordžije.

Njegova smrt od policijskog metka dogodila se nakon više od dve nedelje demonstracija u većim gradovima Sjedinjenih Država zbog smrti 46-godišnjeg Afroamerikanca Džordža Flojda, koji je 25. maja umro pod kolenom policijskog službenika u Mineapolisu.

Oni su tu da nas čuvaju, a svet bi bio mnogo lepše mesto kada bi svi bili kao on (Video)

271 Shares
271 Shares
Share via
Copy link