Balkan Vesti

Žena koja je u Crnoj Gori ukrala 1,3 miliona evra radila za kriminalnu grupu, policija ne može da je nađe

prevarantkinja
Prevarantkinja iz Herceg Novog

Crnogorska policija nije uspela da uđe u trag prevarantkinji koja je, uz falsifikovanu ličnu kartu Budvanke M. O., sa njenog računa u Lovćen banci odnela 230.000 evra i 1,2 miliona dolara, ali navodno, znaju ko je, saznaju “Vijesti” nezvanično.

Prema istim informacijama, inspektori su identifikovali prevarantkinju i kriminalnu grupu po čijim instrukcijama je radila, a čiji članovi nisu iz Crne Gore.

Izvor “Vijesti” kazao je i da je, najverovatnije, krimi ekipa iz susedne države obezbedila falsifikovanu ličnu kartu u kojoj je upisano ime i prezime vlasnice računa, njen datum rođenja, matični broj…

Na tom, lažnom identifikacionom dokumentu, piše da je izdat 10. oktobra 2022. godine u budvanskoj filijali Ministarstva unutrašnjih poslova.

Iz Uprave policije, međutim, nisu saopštili šta su do sada preduzeli, koga su saslušali, jesu li pronašli prevarantkinju…

– Policijski službenici Odeljenja bezbednosti Herceg Novi preduzimaju sve mere i radnje po nalogu državnog tužioca Osnovnog državnog tužilaštva u Herceg Novom u odnosu na predmet za koji ste izrazili interesovanje, a u cilju nesmetanog toka istrage ne možemo Vam saopštiti više detalja – odgovorili su šturo iz Uprave policije.

Iz Lovćen banke “Vijestima” su odgovorili da su u potpunosti na raspolaganju nadležnim državnim organima kako bi se sprovela celokupna istraga.

– Nažalost, nismo u mogućnosti davati bilo kakve izjave, kako ne bismo remetili tok istrage – objasnili su iz te finansijske institucije.

Nesvakidšanja prevara dogodila se 12. aprila, a dan ranije žena od nekih četrdesetak godina, tamne kose, izrazito plavih očiju, visoka oko 175 centimetara, srednje građe, ušetala je u filijalu te banke u Herceg Novom i najavila da će podići novac koji čuva kod njih.

Iz Uprave policije “Vijestima” je nezvanično rečeno da ona nije znala koliko novca ima.

– Već je tražila da joj se isplati sav novac sa računa u banci, ne precizirajući o kojoj sumi se radi – piše u policijskim spisima, u izjavi bankara koji je razgovarao sa prevarantkinjom, misleći da je prava vlasnica računa.

On je inspektorima objasnio i da je dan pre nego je prevarantkinja podigla novac sa računa njihove klijentkinje, sa stvarnom vlasnicom novca pričao telefonom, oko sasvim druge transakcije i to dok je njena majka bila u njegovoj kancelariji.

Rekao je i da M. O. nikada nije video uživo i objasnio proceduru identifikacije klijenata – uz lični dokument, kao i kakvo je pravilo kada klijenti podižu veći iznos.

Nakon provera, dogovoreno je da se milionska ušteđevina isplati sutradan, oko 15.30 časova. Prevarantkinja je prvobitno pristala na to, ali je nešto kasnije tražila da joj novac isplate rano izjutra.

Takođe, zamolila je bankara da o tome da je podigla novac ne informiše njene roditelje, koji imaju ovlašćenja za iste račune.

Prema policijskim spisima, prevarantkinja je sutradan – 12. aprila, oko 10.30 sati ušla u banku, obučena isto kao prethodnog dana – u crni ranac spakovala ukupno 1.360.000 evra i poslije desetak minuta izašla iz poslovnice.

Da to nije bila vlasnica novca otkriveno je 13. aprila, kada je M. O. pozvala banku i tražila pojašnjenje – koliko joj nedostaje do limita, jer očekuje veći priliv sredstava iz inostranstva.

Proveravala da li je blizu limita, saznala da je bez centa

Policajci koji rade na otkrivanju prevare u hercegnovskoj filijali Lovćen banke utvrđuju i ko je sve mogao znati da M. O. ima novac na računu, ali i ko je mogao znati njen matični broj, datum rođenja i ostale podatke, rečeno je “Vijestima”.

Inspektori su u toj istrazi, osim zaposlenih u banci, u svojstvu građanina saslušali i vlasnicu računa, njene roditelje…

Navodno, ona je inspektorima objasnila kada je i kako pozvala bankara sa kojim posluje odavno i kako je otkrila da joj je novac nestao.

Sagovornik “Vijesti” objašnjava da je M. O. pokušavala da proveri koliko novca mora podići, da ne bi prekoračila limit po računu.

– Iz banke su joj, nakon provere, odgovorili da je sav novac podignut 12. aprila – piše u spisima.

Ušetala u banku u Herceg Novom, lažno se predstavila i išetala sa tuđih 1,3 miliona €

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

11 Shares
Share via
Copy link