Magazin Putovanja

Propala sezona u Crnoj Gori, cene kao na Azurnoj obali, gosti beže zbog glasne muzike

Crna gora more
Foto: Pixabay

Živa u termometru sve više raste, sunce neumoljivo prži, a gradovi se polako prazne, jer su se mnogi naši sugrađani uputili na more.

Na svim uobičajenim destinacijama koje srpski turisti svake godine posećuju, traži se krevet više, osim u Crnoj Gori, u kojoj gostiju ima kao da je u pitanju predsezona, a ne druga polovina jula.

Razlozi za ovako slabu posetu, posebno u odnosu na prošlu godinu, kada je ova država proglašena za “korona free” destinaciju, su izostanak ruskih i ukrajinskih turista,  izuzetno visoke cene, ali i nesnošljiva buka iz kafića i klubova, koja remeti mir posetilaca.

Petina manje gostiju nego prošle godine

Prema zvaničnim podacima Turističke organizacije Budve od Jaza do Buljarice odmara 29.707 turista, što je za petinu manje nego lani u istom periodu. Očekivanja da ćemo nadomestiti rusko i ukrajinsko tržište u narednih godinu-dve, su krajnje neozbiljna, upozorava Član Udruženja ugostitelja Budve, hotelijer Ivan Ivanović, a prenosi Kurir.

Da sezona nije sjajna, potvrdio je i premijer Crne Gore, Dritan Abazović. On je istakao da nije realno poređenje sa prošlom sezonom, kada je usled otvorenosti u jeku pandemije bila pravi mamac za sve turiste, a da se nada većoj poseti od druge polovine jula, prenosi portal Analitika.

– Ako neko misli da može da se ponovi sezona iz prošle godine gdje je bio špic neverovatan zato što smo bili jedina otvorena zemlja 45 dana to će teško moći da se realizuje. To je ogroman pritisak na našu infrastrukturu.

Moramo da znamo da je cena voda na primorju i do četiri evra, a pre godinu i po je bila evro i po. Neke sojenice (male kućice na Adi Bojani) su se izdavale po 50 evra, a sada po 250 evra. Samo treba da budemo realni i pošteni – naglasio je Abazović.

Skupoća kao na Azurnoj obali

Kako je dodao, Crna Gora se mora prilagoditi novim trendovima.

lučice
Foto: Natalia Golubnycha / Alamy Stock Photo

– Jasno je da bolja i skuplja ponuda ima više gostiju, a ona skromnija je u malo većem problemu. Cene na primorju su kao na Azurnoj obali. To nikada do sada Crna Gora videla nije. Raduje me informacija da dosta turista bira mir, prirodu, bez gužvi, velikih putovanja prema plažama, već biraju da idu u krajeve gdje je čist vazduh i gdje temperature nisu toliko visoke kao na primorju – istakao je Abazović.

On je poručio da se svi moraju usresrediti kako bi priveli turističku sezonu kraju.

‘-Ovde govorim i u kontekstu naplaćenih poreza ali i o zaradama. Nadam se da će veći talas tursita stići u drugoj polovini ovog meseca naročito jer su počeli kolektivni godišnji odmori- rekao je Abazović, a prenosi Kurir.

Turistička strategija bez koncepta

Loša turistička strategija je inače problem sa kojim se Budva godinama suočava. Praktično ne postoji koncept – da li se radio o elitnoj ili destinaciji masovnog turizma, gradu provoda ili mestu za odmor, pa do toga da oslanjanje na pojedina tržišta, istočno i regionalno, ove godine puno košta.

Budva
Foto: Pixabay

Razlozi zašto je trenutno samo trećina privatnog smeštaja u gradu popunjena i što se ni hotelijeri ne mogu pohvaliti punim kapacitetima, turistički radnici vide u odsustvu ukrajinskih i ruskih gostiju, kao i turista iz regiona koji su tradicionalno bili ključni za dobru posećenost u jeku leta. Njihov nedostatak nije nadomešten sa drugih tržišta.

U privatnom smeštaju, kako je Vijestima rečeno u TO Budva, odmara 15.750 gostiju, ili za 32 odsto manje nego sredinom jula prošle godine, dok je u hotelima registrovano 12.984 turista – sedam odsto manje nego lani.

Ponuda nije prilagođena gostima iz regiona

Direktorka Udruženja izdavaoca privatnog smeštaja u Crnoj Gori Branka Džoganović kaže da je sami špic turističke sezone, a da je popunjenost kapaciteta privatnog smeštaja trenutno oko 30 odsto.

Ona je takođe naglasila da su određene cene previsoke, posebno za goste iz regiona, koji najčešće ne odsedaju u luksuznom smeštaju.

– S obzirom na visoke cene goriva na koje ne možemo da utičemo, bilo je potrebno, na nivou grada, kreirati i reklamirati set pogodnosti za goste – povoljniju cenu parkinga, povoljniju cenu mobilijara za plažu, jer znamo da gosti iz regiona i dijaspore uglavnom dolaze na plažu, povoljnija cena za autobuse koji dovoze organizovane grupe. Cena prolaska kroz Sozinu, autoputem, mogla je da se koriguje… Povećane su cene karata za trajekt, nisu dobre slike loše kontrolisanih dnevnih gužvi – naglašava ona, a prenosi Kurir.

Bečići
Foto: Ruth Hofshi / Alamy Stock Photo

Upozorava da “ne može privatni smeštaj, jedini s povoljnom cenom, učiniti da destinacija bude pristupačna. Svi moraju biti svesni svoje odgovornosti i dati doprinos.

– Uvek je vidljivije i ima jači odjek ono što je preskupo na destinaciji. Deo ponude koji je realan i pristupačan mora naći način da bude vidljiviji i dostupniji – neće niko slikati račun za ležaljke koje je platio 10 evra ili 15 evra, ali one od 30 evra ili 50 evra hoće. Račun večere od 20-ak evra neće, ali piva od 5 evra hoće – ističe Branka Džoganović.

Gosti napuštaju hotele zbog enormnog nivoa buke

Pored navedenih problema, jedan od osnovnih razloga zbog kojeg gosti odustaju od odmora u ovoj zemlji je bahato ponašanje pojedinih ugostitelja i visok nivo decibela koji remeti mir turista.

Problem buke esklalirao je u protekle dve sedmice, gosti napuštaju hotele, a Opština Budva ne želi da se reši, poruke su sa današnjeg, šestog po redu sastanka predstavnika mesnih zajednica “Stari grad” i “Gospoština”, ugostitelja, hotlijera , meštana…

Predsednik Saveta MZ “Gospoština” Ljubo Rađenović poručio je da je situacija izmakla kontroli i da je problem buke ponovo eskalirao, te pozvao Opštinu da napokon reši problem i sprovede samo ono što zakon propisuje.

– Mi smo u špicu sezone, osećamo da situacija izmiče kontroli i da se problem buke vraća sa početka, kada su građani pokrenuli incijativu… Apelujemo na lokalnu samoupravu da se situacija uvede u zakonske okvire. Ako u narednih sedam dana ne dobijemo jasan čvrst odgovor od Opštine Budva idemo na druge instance.

Naša incijativa je jasna, da se prekomerni nivo buke dovede u zakonske okvire, da se omogući dostojanstven život građana Budve, da turisti dobiju dostojanstvene i kvalitetne uslove za boravak. Ovde nema politike, već je isključivo u pitanju ljubav prema ovom gradu, da budemo prava turistička destinacija – kazao je Rađenović.

Bez podrške lokalne samouprave u borbi protiv bahatih ugostitelja

On je podsetio da je već šesti sastanak koji se organizuje, ali da je postalo jasno da Opština više ne daje podršku, jer njenih predstavnika nema protekla dva sastanka.

Crna Gora more 2
Foto: Pixabay

– Na drugom sastanku od predsednika Opštine Marka Carevića smo dobili punu podršku i napravljen je jasan akcioni plan. Dogovor je da se svako prekoračenje zakonskog nivoa buke novčano sankcioniše prva dva puta, a treći put, ukoliko ugostitelj se ogluši o dogovor da opštinski Sekretarijat za privredu ukine rešenje za rad.

Prvih par sedmica imali smo značajan pomak, ali poslednje dve sedmice situacija izmiče kontroli. Imamo direktne izjave načelnika Komunalne policije da nema resursa da situaciju drže pod kontrolom. Nažalost moramo da konstatujemo da više nemamo podršku lokalne samouprave u borbi protiv buke – kazao je Rađenović.

Nemački turista napao recepcionera, nije mogao više da izdrži

On je naglasio da sve četiri diskoteke na Slovenskoj obali već imaju po dve kazne, što znači da se došlo do “crvene linije” te da je na potezu inspekcija, koja bi kod sledećeg prekršaja trebala da im oduzme dozvole za rad.

Direktor hotela “Aleksandar” u okviru TN “Slovenska plaža” Ranko Popović kazao je da je njihov direktno ugrožen od strane diskoteka koje se nalaze u neposrednoj blizini.

– Imamo neverovatne scene, gosti svakodnevno traže premeštaj, ali nažalost i sobe koje su u pozadini hotela i u njima je količina buke nepodnošljiva. U toku dana imamo po deset preseljenja iz jednog u drugi deo hotela.

Imali smo pre neki dan nemilu scenu, kada je gost iz Nemačke napao recepcionera, upravo zbog problema buke, lomio je na recepciji i uhvatio je recepcionere za kravatu, moralo je da reaguje obezbeđenje. Svakodnevno zovem dežurnu službu Komunalnu policiju i inspekciju, ali nema pomaka. Mi smo najugroženiji, ako se nešto hitno ne preduzme hotel možemo zatvoriti – kazao je Popović.

Predstavnica kompanije “Dukley hotela” koji gazduje sa dva hotela sa pet zvezdica i rezidnecijalnim kompleksom vila na rtu Zavala Nina Gujić zatražila je izricanje hitne zaštitne mere i oduzimanje dozvole za rad diskoteka.

– Imamo nepodnošljivu buku od 1. jula, svakodnevne negativne komentare naših gostiju. Već tri gosta su otkazala penthause i traže da napuste naš hotelski kompleks da im se novac vrati – naglasila je Gujić, prenosi Kurir.

Meštani ne žele da Budva bude grad provoda

Predsednik Udruženja ugostitelja Budve Aleksandar Jovanović ocenio je da postoje opstrukcije opštinskih službi da reše problem buke. On je kazao da je incijativa meštana i ugostitelja potekla da ovaj grada bude bolji.

– Ne želimo da Budva bude prepoznata kao mesto za provod, već grad koji ima mnogo atributa da ponudi turistima od kulturno istorijskih do prirodnih ljepota, a ne buku i haos. Niko ne želi da se muzika ugasi, ali ne treba da bude u urbanim gradskim jezgrima gde pravi haos.

Nažalost, crnogorski turizam se pretvorio u mesec dva, omladinski turizam, što nije održivo. Ova godina je pokazala mnoge pobleme, ali je buka jedna od većih problema koja tera ozbiljne goste – kazao je Jovanović.

Komunalnoj policiji nedostaje ljudstvo

Načelnik Komunalne policje i inspekcije Darko Čelebić je kazao da ima svega dva ovlašćena komunalna policajca da reše problem buke.

– Katastrofalno je stanje, jer samo dva komunalna policajca da mogu da obavljaju radne zadatke. Dva komunalna policajca su na bolovanju, protiv jednog se vodi disciplinski postupak.

Na aparatima dišemo. Tražili smo od određenog broja lokalnih samouprava da nam ustupe određeni broj komunalnih policajaca, ali su nam reli da ne mogu da izađu u susret. Bojim se da ćemo kraj sezone dočekati desetkovani – kazao je Čelebić.

On je najavio da će pokrenuti postupak da se jednoj diskoteci na Slovenskoj plaži oduzme dozvola za rad.

Izvor: Kurir

Crna Gora ipak ima destinaciju za one sa plićim džepom – apartman 40, a ležaljke i suncobran 8 €

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
68 Shares
Share via
Copy link