Koronavirus Novi Sad

Hramovi u Novom Sadu otvoreni, crkva u Petrovaradinu krcata

uskrs-petrovaradin-crkva
Crkva u Petrovaradinu / Foto: 021.rs

Veliki broj vernika danas je prisustvovao službi u crkvi u Petrovaradinu, i pored zabrane kretanja u policijskom času, javlja 021.

Policajci su se nalazili u blizini, na račvanju Preradovićeve i Reljkovićeve ulice, ali nisu reagovali, i pored činjenice da je u vanrednom stanju zabranjeno okupljanje više od dvoje ljudi.

Prema izveštaju 021.rs  i u Sabornoj crkvi u Novom Sadu bilo je primetno više ljudi.

Kako saznaje 021.rs u crkvama na Novom naselju i na Detelinari bilo je nekoliko vernika unutar i oko crkvi, ali ne u tolikom broju kao u Petrovaradinu. Primetno je i da je većina iskoristila priliku da do ove dve crkve dođe šetajući kućnog ljubimca.

Podsetimo da je patrijarh srpski Irinej sinoć služio uskršnju liturgiju u Hramu Svetog Save bez prisustva vernika i pozdravio je sve koji su u svojim domovima pratili prenos ponoćne liturgije preko medija.

“Možemo se Bogu moliti svuda i na svakom mestu”, rekao je patrijarh.

On je u uskršnjoj poslanici naveo da se u ovim vremenima mora učiniti sve da se pomogne sebi i drugima i da se razumeju i podrže napori zdravstvenih, sanitarnih i državnih institucija.

Ranije je Sinod SPC zatražio da se policijski čas prekine u nedelju na nekoliko sati kako bi vernici mogli da prisustvuju uskršnjoj liturgiji i pored upozorenja lekara da je jedina i najsigurnija mera sprečavanja širenja virusa izbegavanje fizičkog kontakta.

Epidemilog Predrag Kon je čak naveo da ga je molba Sinoda SPC duboko pogodila i da je to bio jedan od razloga zašto je razmišljao o ostavci. Kako je rekao, molba za popuštanje mera tokom Uskrsa potpuno negira sve napore da se spreči širenje virusa korona.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon toga je rekao da će se svakako poslušati stav struke, ali da mu “ne pada na pamet” da hapsi sveštenike.

Ovim povodom reagovala je i poverenica za ravnopravnost Brankica Janković koja je ukazala na to da je očuvanje javnog zdravlja i bezbednosti svih građana, prema Ustavu Srbije, sekularno pitanje. Posle njenog reagovanja, Eparhija bačka je saopštila da će “hramovi na Uskrs biti otvoreni”, a da je “sve ostalo stvar ličnog izbora”.

Umro novosadski stomatolog kojeg su pokrajinske vlasti tužile i odbile da leče

Dragana Vidić

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

komentara

Klikni da objaviš komentar

 • Stefanovic ću što lazes da policija radi svoj posao.
  Šta su danas radili danas u Novom Sadu I Petrovaradinu?
  Osim što su ladici jaja? Zasto nisu priveli sudijama one koji krše policijski cas.
  Vucicu nije tvoje da hapsi i ako si uveo diktaturu.
  Šta ti radi lažni doktor Stefanovic i vaša SNS MILICIJA.
  Gleda gradjane kako krše policijski čas i nikom nista?
  A ti Vucicu ti stvaras u Srbiji Arijevce-članove SNS-a i pravoslavna za koje nevaze zabrane okupljanja i sve ostale, kao što su fasisti radili u doba Hitlera.
  Reci sta hoces ali ti si četnik- fasista i tako se ponasas. Jeli to tvoja BOLJA SRBIJA?
  SRAMOTA.

  • Slobodni gradjanine.Ko je tebi dao zapravo da vrijedjas četnike?Prva puška u onoj Jugoslaviji na fašiste pukla je od strane četnika.Ti fašizam uporedjujes s četnicima. I njihovim otporom.Iz tebe izlazi tolika mržnja prema srpskom narodu ,da ti neumijes ni voljeti ni praštati.Ti si jedna obična sramota za Srbiju.

 • Znači da su svi oni koji su prošle nedelje i danas ostali kod kuće (za razliku od ovih danas koji su kršili zakon) jednostavno rečeno: Magarci!!!

PARTNERI SAJTA


2K Shares
2K Shares
Share via
Copy link