Magazin

SPC: Zakon o istopolnim zajednicama neprihvatljiv, u suprotnosti sa Jevanđeljem i driskriminiše brak

Sinod SPC saopštio je da je Zakon o istopolnim zajednicama neprihvatljiv za Srpsku pravoslavnu crkvu i da je nedopustivo zakonski izjednačavati istopolne zajednice sa brakom.

„Taj predlog zakona je za SPC neprihvatljiv“, navodi se u saopštenju, uz ocenu da je „ogromna većina predloženih odredbi u suprotnosti sa Jevanđeljem Hristovim i sveukupnim iskustvom i praksom Crkve“ na kojima je „duhovno i moralno utemeljen“ srpski narod, kao i „celokupna evropska civilizacija“.

„Nedopustivo je istopolne zajednice zakonski izjednačavati sa brakom i porodicom, kako je navedeno u tekstu Nacrta zakona, jer se tako diskriminiše bračna zajednica, kao hrišćanska i zakonom zaštićena vrednost“, ističe Sinod SPC.

Naglašava se da „Crkva poštuje slobodu koju je Bog darovao i razume ljudsku težnju da svoju slobodu iskazuje na različite načine“.

Sinod je, kako se navodi, „saglasan da postoji potreba za ostvarenjem određenih ličnih, imovinskih i drugih prava onih koje tretira navedeni nacrt zakona“, a istovremeno ukazuje da je „argumenovano ukazao na mogućnost da se ona u pravnom poretku Srbije ostvaruje u potpunosti administrativnim putem, bez zadiranja u bračno i porodično zakonodavstvo“.

U saopštenju se navodi kako „Sinod naglašava da prihvata i promoviše dijalog, kao jedini i neophodan put za iznalaženje rešenja u vezi sa svim pitanjima od opšteg društvenog značaja, kao i po ovom pitanju koje je izazvalo veliku zabrinutost“.

Sinod očekuje da će „po ovom pitanju biti uvaženi argumenti SPC“.

Izvor: 021.rs

Dve vrednosne elite, dve peticije: Za i protiv zakona o istopolnim zajednicama – kompromis, a ne pesnice

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link