Magazin Putovanja

“Crkva na vrhu sveta” stoji na samoj litici – već vek i po šibaju je orkani i tornada

crkva na litici

Klimsenkapelle, što u prevodu znači Klimsenova kapela, nalazi se na vrhu Klimsenhorn, planinskom vrhu u masivu Pilatus, u Švajcarskoj. Neverovatna građevina nalazi se na ivici planine i na nadmorskoj visini od čak 1.864 m.

Ova neogotička kapela stoji na dramatičnoj ivici litice koja gleda na jezero Lucern. Crkva je izgrađena u sklopu hotela Klimsenhorn preduzetnika Kaspara Blatlera, koji je izgrađen između 1856. i 1860. godine, a kapela je kompletirala kompleks 1861. godine.

Hotel, čiji su značajni posetioci bili Ričard Vagner i kraljica Viktorija, srušen je 1967.

Nakon zatvaranja hotela kapela je ostala ali je korišćena samo kao sklonište za planinare. Mnogi je zbog nadmorske visine na kojoj se nalazi zovu i „crkvom na vrhu sveta“.

crkva na vrhu sveta

Od tada je postala zaštićena građevina, a vladino veće Nidvaldena ju je uvrstilo kao spomenik 2002. godine.

Klimsenkapele nije crkva do koje je lako doći. Ima godišnju temperaturu od 0,9 stepeni i izložena je ekstremnim vremenskim uslovima, uključujući olujne udare vetra i velike padavine.

Iako su prirodni uslovi koji vladaju oko crkvice često ekstremni, fotografije ovog mesta oduševljavaju ljude širom sveta, a upravo usamljenost ovog mesta intrigira posetioce da dođu da je vide, navodi Wikipedia.

Izvor: N1

Pešački prelaz u Zemunu jedinstven u svetu, preko “zebre” završavate direktno u “džungli”

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link