Lifestyle

Čišćenje lica – koraci pravilnog čišćenja kože lica

Devojka pere lice umicalicom

Naša koža je svakodnevno izložena raznim spoljnim faktorima, kao što su prljavština, zagađenje i šminka, koji se mogu akumulirati i dovesti do začepljenih pora i bubuljica. Da biste održali čist i zdrav ten, neophodno je uspostaviti pravilnu rutinu čišćenja lica. Čišćenje lica ne samo da pomaže u uklanjanju ovih nečistoća sa kože, već i priprema kožu za apsorpciju drugih proizvoda za negu kože, kao što je tonik za lice.

Štaviše, pomaže u prirodnom procesu obnavljanja ćelija kože, promovišući mlađi i blistaviji izgled. U ovom sveobuhvatnom vodiču ćemo proučiti važnost čišćenja lica, kako da identifikujete svoj tip kože i korake za pravilno čišćenje lica.

Zašto je važno čišćenje lica?

Čišćenje lica je osnova svake rutine nege kože. Redovno čišćenje pomaže u uklanjanju prljavštine i zagađivača sa površine kože, sprečavajući začepljene pore i nepravilnosti. Takođe poboljšava sposobnost kože da apsorbuje ostale proizvode za negu, promovišući obnavljanje ćelija i poboljšavajući prirodnu zaštitnu barijeru kože. Konzistentna rutina čišćenja lica može vam pomoći da postignete jasniji, glatkiji i blistaviji ten.

Prepoznavanje vašeg tipa kože

Pre nego što započnete rutinu čišćenja lica, neophodno je da identifikujete tip kože. Ovo će vam pomoći da izaberete proizvode koji najviše odgovaraju vašoj koži. Pet osnovnih tipova kože su normalna, masna, suva, kombinovana i osetljiva.

Normalnu kožu karakteriše uravnotežen sadržaj sebuma i vode, bez viška masnoće ili suvoće. Masna koža proizvodi više sebuma nego što je potrebno, što rezultira sjajnim izgledom i tendencijom razvoja akni. Suvoj koži nedostaje vlažnost, što dovodi do zategnute, grube teksture i sklonosti perutanju. Kombinovana koža ima i masne i suve karakteristike, pri čemu je T-zona (čelo, nos i brada) masna, a obrazi suvi. Osetljiva koža je sklona crvenilu, svrabu i iritaciji, često reagujući na različite proizvode za negu kože i faktore životne sredine.

Odabir pravog sredstva za čišćenje

Odabir odgovarajućeg sredstva za čišćenje za vaš tip kože je ključan za osiguravanje efikasne rutine čišćenja lica.

Za normalnu kožu idealno je nežno sredstvo za čišćenje rastvorljivo u vodi. Masna koža ima koristi od pene ili sredstva za čišćenje na bazi gela koje može pomoći u uklanjanju viška masnoće bez preteranog isušivanja kože. Suvoj koži je potrebno kremasto ili mlečno sredstvo za čišćenje koje obezbeđuje dodatnu hidrataciju, dok kombinovanoj koži može biti potrebno nežno sredstvo za čišćenje koje balansira i masna i suva područja. Osetljiva koža treba da se odluči za hipoalergena sredstva za čišćenje bez mirisa koja smanjuju iritaciju.

Vodič za pravilno čišćenje lica

Pratite ove korake da biste pravilno očistili lice i postigli zdraviju, sjajniju kožu:

 • Priprema: Počnite pranjem ruku da biste uklonili prljavštinu ili bakterije. Zavežite kosu kako biste je sklonili od lica.
 • Uklonite šminku: Ako nosite šminku, koristite sredstvo za uklanjanje šminke ili micelarnu vodu na pamučnom tupferu da biste je nežno uklonili sa lica. Ovo pomaže da se osigura da vaše sredstvo za čišćenje može efikasno očistiti vašu kožu.
 • Navlažite lice: Poprskajte lice mlakom vodom da navlažite kožu, otvorite pore i olakšate sredstvu za čišćenje da uradi svoj posao.
 • Nanesite sredstvo za čišćenje: Nanesite malu količinu sredstva za čišćenje na vrhove prstiju i nežno je umasirajte na lice kružnim pokretima. Obavezno pokrijte celo lice, uključujući čelo, nos, obraze i bradu.
 • Isperite: Temeljno isperite lice mlakom vodom da biste uklonili sve tragove sredstva za čišćenje. Budite nežni i izbegavajte trljanje ili povlačenje kože.
 • Osušite tapkanjem: Koristite čist, mekani peškir da nežno osušite lice. Izbegavajte trljanje, jer to može izazvati iritaciju ili crvenilo.
 • Nanesite toner: Ako želite, nanesite tonik koji odgovara vašem tipu kože pomoću tupfera. Toner pomaže u obnavljanju pH ravnoteže kože i može pružiti dodatne prednosti, kao što su hidratacija ili kontrola proizvodnje sebuma.
 • Hidratacija: Završite rutinu čišćenja lica nanošenjem hidratantne kreme koja odgovara vašem tipu kože. Hidratacija pomaže u zadržavanju vlažnosti, održavanju elastičnosti kože i zaštiti barijere kože. Nežno umasirajte hidratantnu kremu u kožu, fokusirajući se na suva područja i izbegavajući područje oko očiju.

Devojka sa kremom na licu

Koliko često treba čistiti lice?

Učestalost čišćenja lica zavisi od vašeg tipa kože i načina života. Generalno, čišćenje dva puta dnevno, jednom ujutru i jednom pre spavanja, preporučuje se za većinu tipova kože. Međutim, ako imate suvu ili osetljivu kožu, možda ćete želeti da čistite samo jednom dnevno, najbolje noću, kako biste izbegli iritaciju. Slušajte svoju kožu i prilagodite svoju rutinu čišćenja u skladu sa tim.

Dodatni saveti za efikasno čišćenje lica

Poboljšajte svoju rutinu nege kože ovim jednostavnim savetima:

 • Koristite mlaku vodu za čišćenje kako biste izbegli suvoću i iritaciju.
 • Piling 1-2 puta nedeljno nežnim proizvodom za otpušavanje pora i podsticanje obnavljanja ćelija kože.
 • Budite nežni kada nanosite sredstvo za čišćenje i ispirate lice kako biste sprečili iritaciju i crvenilo.
 • Menjajte jastučnicu svaka 2-3 dana da biste smanjili prenos bakterija, sebuma i prljavštine.
 • Nanesite kremu za sunčanje širokog spektra sa SPF 30 ili više dnevno za zdravu, mladalačku kožu.

Doslednim praćenjem ovih koraka i saveta za čišćenje lica, postići ćete blistav ten koji odgovara potrebama vaše kože.

Pravilna rutina čišćenja lica je neophodna za održavanje zdrave, blistave kože. Identifikovanjem vašeg tipa kože, odabirom pravog sredstva za čišćenje i praćenjem navedenih koraka možete efikasno ukloniti nečistoće i poboljšati ukupan izgled vaše kože. Uključite dodatne savete da biste poboljšali svoju rutinu nege kože i uvek zapamtite da je doslednost ključna za postizanje optimalnog zdravlja kože.

Share via
Copy link