Izbori 2020 Magazin

CINS: REM ne objavljuje sve podatke iz monitoringa predizborne kampanje

izbori-2020

REM u svojim izveštajima ne objavljuje sve podatke do kojih dolaze u monitoringu predizborne kampanje, prenosi CINS.

REM ne objavljuje pojavljivanje državnih funkcionera u programima televizija tokom kampanje, a u izveštajima ne piše ni da li se o učesnicima kampanje govori pozitivno, negativno ili neutralno.

To je jedan od razloga zbog čega se iz izveštaja REM-a može steći pogrešan utisak da je opozicija na TV stanicama predstavljena jednako kao vlast, smatra Zoran Gavrilović iz BIRODI-a.

CINS podseća da je monitoring REM nedavno ukazao na to da je opozicioni Savez za Srbiju, koji bojkotuje izbore, prisutniji u medijima od vladajuće Srpske napredne stranke.

To je tako izgledalo jer je REM u monitoring uključio i kablovske televizije N1 i Novu S na koje predstavnici vlasti nisu želeli da dolaze.

Drugi razlog je to što REM prilikom monitoringa izborne trke beleži pojavljivanje stranaka i njihovih predstavnika u posebnim, predizbornim TV emisijama u kojima je vreme uglavnom podjednako podeljeno.

Ipak, CINS kaže da služba REM-a beleži i sve druge sadržaje u kojima se pojavljuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić i drugi visoki funkcioneri od informativnih do zabavnih emisija, ali se ta vremena ne računaju u izveštajima.

Tako se, na primer, u Dnevniku Radio televizije Srbije od 30. maja SNS ne pojavljuje u predizbornom programu, ali je zato javni servis Vučićevom posetom jednom gradi lištu posvetio skoro tri minuta, od čega su njegove izjave trajale dva minuta i 14 sekundi.

S druge strane, 10 drugih učesnika kampanje je u predizbornom programu predstavljeno sa ukupno tri minuta i 42 sekunde.

Član Saveta REM-a Slobodan Cvejić je rekao da ne zna zbog čega stručna služba nije predložila da svi podaci budu u izveštajima, ali ipak smatra da su podaci u nedeljnim izveštajima REM relevantni, mada nisu kompletni između ostalog jer ne prikazuju ukupno vreme koje su na televizijama dobili svi učesnici kampanje.

Cvejić je za CINS rekao da očekuje da se svi podaci objave u završnom izveštaju, posle izbora.

Gavrilović smatra da su izveštaji REM-a neprecizni, jer ne odražavaju stvarno predstavljanje aktera u izbornom procesu, te mogu stvoriti pogrešnu sliku da je opozicija jednako kao vlast predstavljena na TV.

Cvejić ocenjuje da je izveštaj nepotpun iz još jednog razloga: jer se ne objavljuje da li su stranke i njihovi predstavnici predstavljeni negativno, pozitivno ili pak neutralno, do čega dolazi jer stručna služba REM-a nema ni ljudi, ni resursa.

Gavrilović smatra da izveštaji bez takvih podatka ne oslikavaju realno stanje rada medija u predizbornom procesu, a „samo merenje vremena ne znači ništa“.

– Ton (izveštaja negativno, pozitivno ili neutralno) nam pomaže da vidimo da li mediji ostvaruju svoju funkciju u izbornom procesu, ili su sredstvo promocije, propagande i odmazde, ili su sredstvo koje pita političare, istražuje, podseća i pita u ime građana – rekao je Gavrilović.

Po podacima BIRODI-ja, od kada su počeli pregovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima, „ton izveštavanja“ o Vučiću se menja: on je dalje dominantan akter, ali mu se ton „smanjuje“.

REM zabranio Vučićev spot sa devojčicom

Redakcija

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link