Magazin Novi Sad

10 prodavaca na Futoškoj pijaci ne mari za protest, svi ostali zatvorili tezge u znak solidarnosti

riblja pijaca prazna
Foto: Luftika;Riblja pijaca

Pijačni prodavci, nezadovoljni uvođenjem elektronske fiskalizacije, najavili su za danas četvrti po redu protestni skup u Beogradu.

Pijačni prodavci planiraju protestnu šetnju. Šetnja će početi u 9 časova kod Tržnog centra „Ušće“. Potom se ide preko Brankovog mosta, kroz Terazijski tunel, pored zgrade Radio televizije Srbije i zgrade Predsedništva, pa do Slavije.

Prodavci koji ne budu prisustvovali protestu, u znak podrške u sredu neće otvarati svoje tezge. Što je slučaj i sa pijačnim prodavcima u Novom Sadu.

Obišli smo jutros novosadskse pijace. Limanska, Satelitska i Riblja pijaca su potpuno prazne.

Limanksa pijaca
Foto: Luftika

 

satelitska pijaca
Foto: Luftika

 

Dok se desetak prodavaca na Futoškoj pijaci odlučilo da otvori svoje tezge.

Futoška pijaca
Foto: Luftika

 

Ova protestna šetnja Beogradom, kao i prethodne tri organizovana je od strane Udruženja pijačnih prodavaca „Opstanak“. Kako objašnjavaju u Udruženju  cilj protesta je „borba za egzistenciju više od 100 hiljada ljudi“.

Podsetimo, pijačni prodavci  protestvuju  zbog uvođenja fiskalnih kasa na pijacama, odnosno zbog toga što ih zakon obavezuje da počev od 1.maja moraju da izdaju fiskalne račune.

Od ovog zakona biće jedino izuzeta registrovana privredna gazdinstva, ali samo u slučaju da sami na pijaci prodaju isključivo svoje proizvode, što je za poljoprivrednike, neizvodljivo.

Prodavci poručuju da vlast ubija duh pijace i traže potpuno ukidanje fiskalizacije. Pijačni prodavci su već tri puta protestovali u Beogradu, a tim danima, tezge na pijacama širom Srbije bile su zatvorene.

Oni su 22. marta predali zahtev sa 15.000 potpisa Predsedništvu u kom su tražili da budu izuzeti od uvođenja fiskalnih kasa.

Još jedan protest najavljen je za petak, 15.april. Ukoliko do tada ne budu rešeni njihovi zahtevi, protesti će biti radikalizovani i uslediće blokada saobraćaja širom zemlje.

Pijace u NS potpuno prazne, prodavci otišli na protest u Beograd da traže ukidanje fiskalnih kasa

Irena Bjelić

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

292 Shares
292 Shares
Share via
Copy link