Magazin

Novih 25 miliona iz državnog budžeta za izgradnju četničkog spomenika

Država Srbija obezbedila je novih 25.000.000 dinara za fondaciju “Halyard Mission”, a u svrhu izgradnje spomenika posvećenog spasavanju američkih vazduhoplovaca od strane četničkog pokreta Draže Mihailovića, piše 021.

Prošle godine, istoj fondaciji i u istu svrhu, već je iz budžeta donirano 17 miliona dinara.

U ovogodišnjoj odluci se navodi da se “odobravaju Generalnom sekretarijatu Vlade sredstva u ukupnom iznosu od 25.000.000 dinara na ime dotacije fondaciji ‘Halyard Mission’, a radi pomoći u izgradnji spomenika (memorijalnog kompleksa) u znak sećanja na spasavanje američkih vojnih vazduhoplovnih snaga u Operaciji Vazdušni most”. Tekst je, kako se 021.rs uverio, skoro u reč istovetan prošlogodišnjem osim što se razlikuje suma koja se daje, kao i datum odluke.

Operacija Halijard, poznata i kao Operacija Vazdušni most, dogodila se tokom leta 1944. godine i tada je uglavnom sa područja Srbije spaseno oko 400-500 američkih i savezničkih vazduhoplovaca.

Ovo je manji broj od ukupno spasenih savezničkih pilota iz Jugoslavije tokom Drugog svetskog rata, jer američki vojni podaci govore o spasavanju oko 2.350 savezničkih vazduhoplovaca, od čega oko 350 sa četničke teritorije i oko 2.000 sa teritorije pod kontrolom partizana.

Dvadeset i pet miliona dinara, uz prošlogodišnjih 17 miliona, dodeljeno je Fondaciji “Halyard Mission” koja je američka organizacija, koja je, kako se može videti na njihovom sajtu, osnovana kako bi se podigla svest javnosti o pomenutoj operaciji i kako bi se “promovisale istorijske veze SAD i Srbije koje su zasnovane na vrednostima slobode i demokratije”.

Na Fejsbuk stranici Fondacije može se videti kako teče izgradnja spomenika u mestu Pranjani.

Dragoljub Draža Mihailović osuđen je 1946. na smrt zbog ratnih zločina i saradnje sa okupatorom tokom Drugog svetskog rata, a rehabilitovan je 2015. godine.

Mi smo, valjda, bogata država: 300 hiljada evra budžetskog novca za izradu sajta

34 Shares
Share via
Copy link