Magazin Svet

Jedini grad na svetu u kome svi stanovnici živi u jednoj zgradi

vitier-aljaska
Foto: Bill Roth / ADN

Živopisni predeli ledene Aljaske obično ne podrazumevaju višespratni kompleks, a naročito ne zgradu od 14 spratova u kojoj živi preko dve stotine ljudi, odnosno svi stalni žitelji ovog gradića u blizini Enkoridža.

Vitijer je leti veoma posećen i vrvi odljudi, dok je, preko zime, gotovo potpuno zatvoren. U njemu žive ljudi koji su poslom vezani za železnicu kojoj i pripada gotovo kompletno zemljište u ovom području.

To je i jedan od razloga zbog kog svi koji ovde žive, žive u istoj zgradi – ne mogu da kupe zemljište za kuće. Ipak, reklo bi se da stanovnicima ovog gradića život pod istim krovom uopšte ne smeta, naprotiv:

– Ovo je mali grad, sve je u jednoj zgradi, kaže jedna od stanovnica Vitijera.
Ova zgrada ima 14 spratova, sagrađena je tokom Drugog svetskog rata, malo liči na hotel, a mi koji ovde živimo tokom cele godine u njoj imamo sve što nam treba.

Nedeljama ne moramo čak ni da izlazimo iz zgrade. U prizemlju je pošta, gradska uprava, prodavnica u kojoj možemo kupiti sve što nam treba, imamo i kliniku na trećem spratu.
To vam je ceo jedan grad pod istim krovom.
Imamo i školu, koja je podzemnim prolazima, tunelima povezana sa zgradom u kojoj živimo.

Imamo i crkvu ovde, i svi smo kao jedna velika porodica.
Ne volimo se uvek međusobno, ne slažemo se uvek dobro, ali, kada se dešavaju loše stvari, svi će biti tu da vam pomognu.

Ovo je naš dom, saglasni su stanovnici ovog grada-zgrade. Možda je malo neobičniji od drugih, ali, ovo je naš dom – kažu stanovnici Vitijera.

 

Kako je živeti u bajkovitom kružnom selu, gde su svi stanovnici okrenuti jedni drugima (VIDEO)

Čitajte Luftiku na Google vestima

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
159 Shares
159 Shares
Share via
Copy link