Magazin Putovanja

Turisti napuštaju Hrvatsku zbog paprenih cena: „Ovo je divna zemlja, ali mi se više ne vraćamo“

hrvatska-kafic
Foto: Ilustracija

Zbog visokih cena, letovanje na Jadranu je mnogima postalo krajnje izazovno, pa čak i imućnijim strancima – posebno iz Nemačke, koji su najbrojniji gosti.

Prema pisanju Dnevnik.hr, turisti ove sezone treba da spreme čak 22 evra za burger, 18 evra za lignje, i oko šest evra za palačinke.

A ako požele kilogram sveže ribe, za to zadovoljstvo treba izdvojiti 110 evra.

Mario iz Austrije kaže da obožava Hrvatsku, ali zbog cena koje su otišle „u nebesa“ razmišlja da koktele sledeće godine ispija u Grčkoj ili Egiptu.

– Preskupo je i prestajemo s odmorima u Hrvatskoj. Samo apartman bez ičega košta nas oko 2.200 evra za dve nedelje. Pre dve godine, to slično bih platio upola manje – iskren je Mario.

Ne sviđa mu se ni što mala porcija krompirića na plaži košta kao pet kilograma krompira u radnji.

– Četiri evra? Jako je skupo, u Austriji biste mali pomfrit platili možda dva i po – priča Mario za hrvatski portal, a mi vas podsećamo na iskustvo dela ekipe Telegraf Biznisa na plaži Jaz u Budvi, kada smo naručili burger i pomfrit.

Inače, u Hrvatskoj se trenutno nalazi 50.000 gostiju više nego prošle godine u ovo vreme, a najbolje „prolaze“ Rovinj, Poreč i Dubrovnik.

Direktor Turističke zajednice grada Dubrovnika, Miro Drašković, objasnio je da taj grad ima „svoj nivo cena“, ali da isto tako ima i kvalitetnu ponudu i mnogo sadržaja.

Slično kao i Mario iz Austrije, na cene hrane na hrvatskom primorju ove godine žale se i Maria i Aleks iz Nemačke, koji su za dve kugle sladoleda dali sedam evra.

– Iz Nemačke smo, i tamo je 1,5 evra kuglica, a ovde samo možemo da gledamo – priča Tatiana, majka troje dece. A o aktuelnim cenama u Nemačkoj, i uopšte o životu u toj zemlji, pisala je i naša dopisnica.

I za kraj ove priče, osvrćemo se i na cene smeštaja. Anamari iz Belgije je jednu noć u kampu platila 89 evra.

– Na Pagu nam se domaćica izvinjavala, jer je cena kampovanja tako visoka. Ovo je tako divna zemlja, ali nažalost, mi se više ne vraćamo. Imamo prijatelje koji isto imaju kamper i već smo im pisali da ne dolaze – zaključila je Anamari.

Na hrvatskom ostrvu nova pravila ponašanja, zabranjeno ostavljanje smeća i upotreba zvučnika na plaži

Čitajte Luftiku na Google vestima

Luftika

komentara

Klikni da objaviš komentar

 • Ja sam se upravo vratio sa Krka i Paga i sve priče su apsolutna laž!!
  Dakle cene nisu ništa veće nego u BG.
  Kugla sladoleda na Krku jeste bila 3,5 EUR,ali je bio sladoled bez aditiva.A kugla je tolika da je jedva pojedeš.Inače je u proseku 2,5 EUR kugla.
  Na primer,na Pagu u restoranu Boškinac,a to je teška ekskluziva,večera za šestoro sa sve predjelima i ekstra vinima je bila 240 EUR!!
  Koliko bi koštala večera za šestoro u Šaranu u Zemunu???
  Ja razumem da je politika takva da se ljudima ogadi hrvatsko primorje,ali nemojte lagati o lako proverljivim stvarima!!
  I na kraju,gužva je već u junu bila ogromna!!!

  • Slazem se. Jos danas sam na Krku, i cene nisu nista vece nego u Beogradu. Kugla sladoleda je u vecini poslasticarnica 2€. Espreso je evro ipo, Nes 2,5, a krigla tocenog piva 3,5-4€. Pomfrit je 3,2€, palacinka 4. Gospoda Nemci neka izvole letovati na svom Severnom moru, ako im je Jadran skup…

120 Shares
120 Shares
Share via
Copy link