Novi Sad

Novosadski kraj okovan betonom, ali kvadrat ide i do 4.000€, svi se otimaju za nehumane uslove

Grbavica zgrade
Foto: Luftika, ilustracija

Sajt Gradnja.rs bavio se upoređivanjem cena kvadrata u Novom Sadu pre poskupljenja, i nakon, i evo do kakvih zaključaka su došli.

Istraživanjem su obuhvatili 60 gradilišta u skoro svim naseljima urbanog dela grada, baš kao i 2018. godine, na aktivnim gradilištima, ali i planiranim – ukoliko je prodaja uveliko otpočela.

Što se delova grada tiče, oni navode da je ponuda u okviru takozvanog velikog Limana do 3.000 evra po kvadratu.

Blizina centra podigla je cenu kvadrata i u Rotkvariji na čak 3.400 evra. Isti slučaj je i sa Sajmištem, područjem između kompleksa Sajma i Bulevara oslobođenja. U centru grada ništa manje očekivano, kvadrat stana u novogradnji se prodaje do 3.300 evra, piše Gradnja.rs.

Iznenađujuće dobro se ponovo kotira Adamovićevo naselje, sa cenom koja ide do 3.500 evra za kvadrat i predstavlja pravi ekstrem ako imamo u vidu udaljenost gradskog centra i nedostatak nekog atraktivnijeg, humanijeg sadržaja.

Apsolutni rekorder ovogodišnjeg istraživanja je Grbavica. Cena koja se penje i do vrtoglavih 4.000 evra po metru kvadratnom predstavlja pravi paradoks i, verovali ili ne, nije podatak sa samo jednog prodajnog mesta.

S obzirom na to da je ovaj novosadski kvart poznat po ogromnoj količini betona i očekivanim nehumanim uslovima za život, ostaje nepoznato zbog čega su kupci stanova inspirisani da izdvoje rekordnu sumu novca za budući životni smeštaj.

U nešto povoljniju zonu spada Podbara, sa neambicioznom cenom do 2.700 evra. Avijatičarsko naselje i Detelinara manipulišu stambenjacima čiji kvadrat se prodaje po ceni do 2.600 evra.

Na Telepu, delu grada sa najraznovrsnijom ponudom i ogromnim brojem gradilišta, može se pazariti nekretnina do 2.500 evra po kvadratu. Nešto povoljnije prolazi ponuda na Novom naselju sa kvadratom do 2.150 evra.

Cena veterničkih stanova se izjednačila sa ponudom na Salajci i čak je duplirana u odnosu na 2018. godinu, te iznosi do 2.000 evra za kvadratni metar stana.

Na zaleđu se nalaze Adice, deo grada koji je u proteklih 10 godina postao masovno naseljen. Kvadrat stanova u nepreglednim kompleksima se ovde nudi po utešnoj ceni do 1.600 evra.

Ni sremska strana Novog Sada ne zaostaje za cenama na bačkoj obali. Urbane vile i kompleksi u Sremskoj Kamenici, Mišeluku i na Popovici mogu da se pazare po ceni do 2.500 evra po kvadratu.

Pored njih, masovna urbanizacija Petrovaradina podigla je vrednost kvadrata na 2.500 evra, koji je 2018. godine nudio i sam gradski centar.

Uvećanje od 900 evra za 4 godine

Prosečna vrednost kvadrata u Novom Sadu koju smo izračunali na reprezentativnom uzorku novosadskih gradilišta, iznosi blizu 2.300 evra, tačnije 2.285 evra, što je uvećanje od 900 evra za samo nešto više od četiri godine.

To znači da se za isti proizvod u kratkom vremenskom periodu potražuje 65% više novca od potencijalnih kupaca stanova.

Oglasom za stan razbesneo sugrađane: Za ovo „izvorno stanje“ hoće 3.900 € po kvadratu? (FOTO)

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

57 Shares
Share via
Copy link