Magazin Srbija

Ovo ne sme da bude vest od 2 dana: Čekamo kazne za socijalne radnice i odluku o životima dece koju su na silu izvlačili iz kuće

Ko odlučuje o posledicama za socijalne radnice i da li baka može da dobije status hranitelja za unuke?

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i članica Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević prokomentarisala je ponašanje radnica Centra za socijalni rad koje su nedavno pokušale da nasilnim putem odvedu decu u Blacu.

“Svi smo se potresli gledajući snimak, povređeno je načelo o socijalnoj zaštiti i pokrenuto je pitanje odgovornosti i ponašanja socijalnih radnika prilikom aktinovsti na terenu.

Sva pitanja u oblasti socijalne zaštite izuzetno su osetljiva i odluke nisu na nivou jednog čoveka, pojedinca.

To je jedan čitav sistem gde je osnovni cilj zaštita prava deteta. Sada je značajan deo u okviru Ministarstva i brige o porodici. To je nešto što ne sme da se dešava”, istakla je dr Darija.

Snimak je napravio komšija, koji je prisustvovao sceni i postavio video na društvene mreže, nakon čega se on raširio brzinom munje po Internetu.

Ministarka je rekla da je i sama činjenica da je procesu prisustvovalo treće lice sporna.

“Sami socijalni radnici na terenu nisu smeli da dozvole i prisustvo trećih lica. Da se ne shvati pogrešno, da nije bilo snimljeno ne bi se znalo, ne dovodi se to u pitanje.

Rad socijalnih službi treba da bude praćen u svim segmentima. Ovako nešto ne treba i ne sme da se dešava”, rekla je Tepavčević.

Upitana da prokomentariše moguću kaznu koja bi mogla da čeka socijalnu radnicu dr Darija je istakla da su sve situacije specifične i da nijednu odluku ne donosi samo jedna osoba.

“Prvo da pričekamo da se završi komplentan nadzor. Tu su sve moguće sankcije u opticaju, od gubitka posla pa i do suda. Krajnju odluku ne donosi Centar, nego sud.

Opet napominjem, situacija je specifična i veoma osetljiva”, rekla je ona.

Na pitanje da li može baka da bude hranitelj porodice, dr Tepavčević ističe da čitav tim ljudi donosi tu odluku i da je jedini interes svega da deca odrastaju u zdravom okruženju, ali i da svaki pojedinačni slučaj treba pojedinačno da se razmatra.

Da podsetimo, radnice Centra za socijalni rad došle su 5. marta da uzmu decu koja u poslednjih godinu dana od smrti majke žive sa nepokretnom bakom Ljiljanom i o njoj sami brinu.

Tom prilikom, one su, prema viđenom na snimcima, na silu izvlačile decu iz kuće.

“Kamere su sve pokazale, preneli su mnogi taj snimak. To je jedna katastrofa šta su žene iz socijalnog radile.

One su svakodnevno ovde dolazile, maltretirale Ljilju, da će da ih odvedu, da više neće da zna za njih. Deca su bila preplašena.

Tog dana su one nasilno pokušale da ih odvedu”, rekao je Dejan, autor snimka.

Na kraju se oglasila i baka Ljija i opisala ovaj nemili događaj.

“Polomili su vrata, dete se tamo zaključalo od straha. Meni je noga amputirana ali mogu da brinem o deci, mogu da založim vatru, da spremim, da se brinem o sebi.

Imamo veliki strah, stres, četiri sata su nas ovde gnjavili.

Jedna radnica je u trenutku zatvorila vrata, čak i mene gurnula”, rekla je baka, prenosi MONDO.

Deca koju su otimali socijalni radnici imaju modrice, ne spavaju, plaše se i kad auto prođe: “Želimo da budemo zajedno i da nas niko ne dira”

Tamara Gočmanac

Mnogo glasno šapuće. Ego-tripuje, nasmeje, rasplače. Voli kišu i sneg. I životinje. Redovno je ispuštali na glavu kad je bila mala, pa je, zahvaljujući tome, postala mnogo lepa, pametna i bloger.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

310 Shares
310 Shares
Share via
Copy link