Recepti

Jeste li probali čeburek? Rusi i Ukrajinci „otkidaju“ na tu uličnu hranu

čeburek
Foto: Printscreen/IG

Čeburek je jeftina i vrlo jednostavna pita od testa punjenog mlevenim mesom koja se prži u dubokom ulju, a omiljena je ulična hrana u bivšim sovjetskim republikama.

Ova inicijalno „ulična hrana“ postala je popularna u bivšim sovjetskim republikama tokom 20. veka, ali je i danas omiljeni gastronomski izbor mnogih Ukrajinaca i Rusa.

Čeburek sastojci:

  • 500 g brašna
  • 250 ml tople vode
  • 1 kašičica soli
  • 2 kašike ulja
  • 400 g mlevenog mesa (najbolje mešavina svinjskog i junećeg mesa)
  • 1 mali luk, sitno iseckan
  • 2 čena belog luka (opciono), iseckana
  • 50 ml vode
  • so i biber po ukusu
  • svež peršun ili mirođija (opciono)
  • ulje (suncokretovo ili neko drugo biljno)

Čeburek priprema

U činiji pomešati brašno i so, postepeno dodavati toplu vodu i ulje i zamesiti glatko testo. Testo treba da bude mekano, ali ne lepljivo. Pokrijte ga krpom i ostavite da odstoji 30 minuta.

Zatim u činiji pomešati mleveno meso, crni luk, beli luk, vodu, so, biber i začinsko bilje po želji. Smeša treba da bude sočna, ali ne previše retka. Testo podeliti na manje loptice (veličine mandarina) i svaku lopticu razvaljati u tanak krug.

Na jednu polovinu kruga stavite 1-2 kašike fila, a drugom polovinom preklopite fil da dobijete polumesec. Dobro pritisnite ivice viljuškom da zapečatite čeburek. Zagrejte ulje u dubokom tiganju ili loncu. Ulje treba da bude dovoljno vruće, oko 180 stepeni Celzijusa.

Pržite čebureke sa obe strane dok ne postanu zlatno smeđi, svaku stranu pitice oko dva do tri minuta. Posle prženja ih odložite na papirni ubrus da upiju višak ulja. Poslužite tople čebureke sa jogurtom, kefirom ili prilogom po želji.

Izvor: 021.rs

Čitajte Luftiku na Google vestima

Top 5 bureka u Beogradu od kojih će vam nepce zaigrati od zadovoljstva (FOTO)

Ekipa Luftike

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link