Magazin Srbija

SNS od 2012. obećava Čačanima renoviranje bolnice, na kraju se udružili privrednici i građani, pa zajedno zasukali rukave

Zdravstveni radnici u Čačku i lokalni privrednici ne žele više da veruju obećanjima države da će se graditi nova bolnica, već su sami krenuli u akciju prikupljanja novčanih sredstava kako bi se postojeća zgrada dovela u pristojno stanje. Najkritičnija su odeljenja hirurgije i laboratorije gde podovi praktično više ne postoje ili se sa plafona izliva kanalizacija.

– Ova odeljenja su, zaista, u veoma lošem stanju. Bolnica je stara 40 godina i ovo je prva rekonstrukcija podova. Podovi u ovakvom stanju onemogućavaju i nas da radimo, ali i prave smetnju pacijentima prilikom kretanja, kada treba da ustanu iz kreveta, da odu do toaleta. Mogu da se poklizaju, da padnu i da naprave još veći problem od onog zbog čega se nalaze na lečenju – rekao je dr Dejan Dabić, zamenik direktora Opšte Bolnice.

Čačanima se nova bolnica obećava od dolaska naprednjaka na vlast 2012.godine. Zbog tih obećanja Tomislav Nikolić je svojevremeno postao i počasni građanin grada na Moravi. Međutim, do danas od nove bolnice ništa, iako se vlast hvali nikad boljom konekcijom sa republičkom vlašću i sa šest poslanika u Skupštini Srbije.

– Čačak je nekada, kada je građena nova bolnica, a to je bilo pre 40 godina, bio centar zdravstvenog sistema u regionu zapadne i centralne Srbije. Ovde su dolazili lekari iz Užica, Sjenice, Kraljeva. To im je bila prva adresa pre odlaska u Beogad i još neke veće ustanove. Danas smo došli u situaciju da imamo najlošije uslove za rad u ovom delu Srbije, da se zdravstvene ustanove intenzivno razvijaju, da se u njih ulaže – podseća Dragan Bisenić iz GG Čačak je naš.

bolnica čačak
Foto: Printskrin/ YouTube

Kako kaže Bisenić, posledica toga će biti da će Zdravstveni centar Užice prerasti u Klinički centar, pa će Čačak biti u vakumu između KC Užice i KC Kragujevac.

– Mi kao okružna bolnica, sa ovim kapacitetima i uslovima, ne možemo odgovoriti tim izazovima. Bilo je obećanja o rekonstrukciji i izgradnji nove bolnice, ali od toga nije bilo ništa. Problem je i kadar, ali ne možete očekivati da će ovde doći neko da radi, u ustanovu koja nema karakteristike moderne zdravstvene ustanove. Vlast se hvali da imamo šest poslanika, ali do sada nismo videli njihove rezultate. Plašim se da će priča o novoj bolnici doći na spisak investicija koje su bile najavljivane, a od njih nije bilo ništa, kao što je priča o staračkom domu, zatvorenom bazenu – kaže Bisenić.

bolnica čačak
Foto: Ozonpres.net

A biće možda da se Čačani nisu obratili na pravu adresu, odnosno tamo gde se odlučuje. Prilikom nedavne posete predsednika Srbije Užicu, rešeni su skoro svi problemi u tamošnjem zdravstvenom centru koji bi trebalo da preraste u peti Klinički centar u Srbiji. Predočene su i brojke: Rekonstrukcija i dogradnja Zdravstvenog centra Užice koštaće 80 miliona evra.

– Imaćete sve novo, teško da će Kragujevac da košta toliko, samo će Beograd da košta više – rekao je Vučić tokom obilaska ZC Užice.

Rešeni da više ne čekaju i mole čačanski privrednici pokrenuli su akciju prikupljanja sredstava za rekonstrukciju podova hirurgije. Odziv je za sada više nego solidan pa bi bar ovaj deo bolnice uskoro mogao da dočeka bolje dane.

Izvor: Ozonpress.rs

Bivši fan Bori Čorbi: Kad se završi bal vampira, hvataj zadnji voz za Čačak

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

266 Shares
266 Shares
Share via
Copy link