Novi Sad

Zelene površine na Bulevaru Evrope postaće parking prostor

Uprava grada Novog Sada raspisala je tender za pretvaranje zelenih površina na Bulevaru Evrope u parking prostor, saznaje 021.

Predviđeno je da se više od 4.000 kvadrata zelenila koje se nalazi između kolovoza i biciklističke staze, pretvori u 201 parking mesto. Kako se 021.rs uverio uvidom u konkursnu dokumentaciju, radi se o prostoru između Futoške ulice i Ulice Janka Veselinovića u dužini od oko 1,4 kilometra.

Radovi bi trebalo da budu izvedeni u dve faze.

Za prvu fazu će iz budžeta Grada biti izdvojeno 50 miliona dinara, dok se u građevinskoj dozvoli navodi da je procenjena vrednost radova 58.719.740 dinara bez PDV-a. Prva faza se odnosi na delove Bulevara Evrope od Ulice Janka Veselinovića do Hadži Ruvimove (54 parking mesta), od Hadži Ruvimove do Branka Bajića (49 parking mesta) i od Branka Bajića do Futoške ulice (78 parking mesta).

Druga faza obuhvata izgradnju parkinga od Ulice Kornelija Stankovića do Ulice Janka Veselinovića (20 parking mesta).

Kako je Uprava za građevinsko zemljište i investicije navela u dokumentaciji, razlog da se više hiljada kvadrata zelene površine na Bulevaru Evrope pretvori u 201 parking mesto je taj što je usled izgradnje stambenih zgrada „evidentno da postojeći kapaciteti ne zadovoljavaju potrebe, te je nedostatak parking mesta u ovom delu grada jedan od gorućih problema koji direktno utiču na urbani kvalitet života stanovnika“.

Zbog izgradnje parkinga biće pomereno više stubova javne rasvete, jedno autobusko stajalište, rekonstruisaće se i pomeriti zalivni sistem ispod zelene površine, dok bi drvored trebalo da se sačuva i da se doda još stabala tako da ih bude ukupno 60.

Ovaj projekat se razlikuje od postojećeg urbanističkog plana koji predviđa da ovim delom Bulevara Evrope prolazi trasa budućeg tramvaja i da se izgrade dve podzemne garaže od ukupno 570 parking mesta.

Naime, planirana je izgradnja jedne podzemne garaže u delu između ulica Janka Veselinovića i Hadži Ruvimove (400 parking mesta), i druge garaže između ulica Kornelija Stankovića i Janka Veselinovića (170 parking mesta).

Ove podzemne garaže su se prošle godine našle i u prvobitno planiranoj koncesiji, ali su u finalnoj verziji izbačene.

IKEA pomera granice i gradi robnu kuću bez parkinga

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

36 Shares
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • More Networks
Copy link
Powered by Social Snap