Koronavirus

Bugarska i Italija zatvorile granice za državljane Srbije

Putnici iz Srbije od danas neće moći da uđu u Bugarsku osim u slučaju tranzita, objavljeno je na sajtu srpske ambasade u toj zemlji.

Bugarska je uvela privremenu zabranu ulaska svim licima iz Srbije, bez obzira na njihovo državljanstvo, od 16. jula do 31. jula.

Odluka je doneta zbog pogoršanja epidemiološke situacije u Srbiji i odnosi se na sve granične prelaze, vazdušnim, pomorskim, železničkim i kopnenim putem, piše Beta.

Izuzetak od zabrane je dozvola srpskim državljanima da tranzitiraju preko Bugarske sa ciljem povratka u Srbiju.

Tranzit se dozvoljava jedino u slučajevima kada može da se garantuje neodložno napuštanje teritorije Bugarske, dodaje se u obaveštenju.

Bugarska agencija Novinite javila je da ista pravila kao za Srbiju važe i za BiH, Crnu Goru, Severnu Makedoniju, Kosovo, Albaniju i Tursku.

Evropska unija, čija je Bugarska članica, juče je odlučila da skine Srbiju sa liste epidemiološki bezbednih zemalja iz kojih su dozvoljena i putovanja koja nisu neophodna.

Ta lista nije obavezujuća, već predstavlja samo preporuku EU za odobravanje ulaska, a neke od 27 članica je ne poštuju.

I Italija zatvorila granicu

Kako prenosi ANSA, Italija je blokirala Srbiju, Crnu Goru i tzv. Kosovo, posle zabrane dolaska građana 13 zemalja, među kojima su BiH i Severna Makedonija.

– Potpisao sam novi pravilnik kojim se Srbija, Crna Gora i Kosovo dodaju na listu rizičnih zemalja – objavio je ministar zdravlja Roberto Speranza na Fejsbuku.

– Oni koji su bili poslednjih 14 dana na ovim teritorijama – rekao je Speranza, “imaju zabranu ulaska i tranzita kroz Italiju.”

Dodao je da je epidemija je u najtežoj fazi u celom svetu.

– Potreban nam je maksimalan oprez da bismo odbranili napredak koji smo postigli do sada.

Naredba koju je danas potpisao ministar zdravlja Roberto Speranza predviđa blokadu avionskih letova, vozova i svih drugih prevoznih sredstava za vezu prema i iz Srbije, Crne Gore i Kosova.

Trenutno se zaustavljanje od strane Italije odnosi na: Jermeniju, Bahrein, Bangladeš, Brazil, Bosnu i Hercegovinu, Čile, Kuvajt, Severnu Makedoniju, Moldaviju, Oman, Panamu, Peru, Dominikansku Republiku, Srbiju, Crnu Goru i tzv. Kosovo.

Svetu ponovo preti zatvaranje, sve više zemalja uvodi resktrivne mere

Dragana Krstić

Blogerka, opasno navučena na šoping, i jednako toliko vezana za putovanja.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

10 Shares
Share via
Copy link