Magazin

Bubnjar Nirvane otkrio kako se oporavio od Kurtove smrti

Prošle su 24 godine otkako je Kurt Kobejn (Kurt Cobain), frontmen grupe Nirvana, tragično sebi oduzeo život.

Od tada su preostala dva člana benda počela da se bave sopstvenim projektima. Basista Krist Novoselić je nastavio da se bavi muzikom, a čak je ušao i u politiku. Bubnjar Dejv Grol (Dave Grohl), kao što je dobro poznato, formirao je bend Foo Fighters i nastavio je da radi na nekoliko muzičkih projekata tokom poslednjih 20 godina, i ne može se poreći da je u tome izuzetno uspešan.

Od Kurtove smrti, Dejv i Krist su donekle bili otvoreni o tome kako se nose sa gubitkom prijatelja. Međutim, kada je novinar portala Hot Press razgovarao sa Grolom i upitao ga za Kurta, bivši bubnjar grupe Nirvana je bio znatno otvoreniji nego inače.

“Iskustvo sa Nirvanom je bilo kao nekakav vrtlog. Sve se desilo tako brzo – eksplodiralo je bez ikakvog upozorenja i onda tek tako nestalo. Život se toliko promenio, bilo je skoro kao da ste morali naći nešto za šta se možete uhvatiti, da ne biste bili zbrisani. Kada se sve to završilo, nisam mogao da zamislim da se popnem na binu ili da sednem za bubnjeve i sviram. Sve to bi me samo vraćalo na onaj srceparajući trenutak kada sam izgubio Kurta. Dugo vremena je prošlo, jer sam osećao da će muzika opet slomiti moje srce. Onda sam shvatio da je, u stvari, muzika bila jedina stvar koja će zalečiti te rane”, kazao je Grol.

Muzičar je kazao da je već godinama sam snimao muziku, ali da nikada nikome nije dozvolio da čuje njegove kompozicije.

“Mislio sam da će odlazak u studio, koji je bio na kraju moje ulice, delovati na mene terapeutski. Nisam mislio da će od toga ikada postati bend – i bio sam jebeno siguran kako to neće biti bend ni za 20 godina. Morate razumeti – meni je Nirvana značila više nego vama. Bilo je to veoma lično iskustvo. Bio sam dete. Naši životi su se vinuli u visinu i onda se sve okrenulo naopačke. Zatim su naša srca bila potpuno slomljena kada je Kurt umro”, prisetio se umetnik.

Dejv je dodao da je cela stvar mnogo ličnija od logotipa ili majice ili kultnog imidža.

“Osećao sam da moram to napraviti da bih izbacio nešto iz svoje duše. Namera ovog benda od prvog dana je bila da nastavimo da kotrljamo loptu: kao muzičari, kao ljudska bića, kao prijatelji. Da osetimo da se život nastavlja dalje. I dalje se osećamo tako svaki put kada snimamo – svaki put kad se popnemo na scenu. Osećamo da život ide napred i ne osvrćemo se unazad”, zaključio je Grol.

Oproštajna poruka frontmena Nirvane

11 Shares
Share via
Copy link