Magazin

Doktori ubeđeni da su posle 50 godina otkrili uzrok smrti Brusa Lija

brus li

Slavni majstor borilačkih veština i popularni glumac Brus Li umro je 20. jula 1973. godine, sa tek 32 navršene godine života. Vest o njegovoj smrti munjevito se proširila svetom, a obdukcija je pokazala da je umro od navodnog otoka na mozgu.

Kao uzrok stvaranja edema navedeno je da je u pitanju uzimanje određenih lekova protiv bolova, a nije dugo trebalo da počnu da kruže razne teorije o njegovoj smrti.

Kada su slike njegovog otečenog lica dopele u javnost teoretičari zavere su govorili kako je otrovan, a kao glavnog krivca navodili su njegovu tadašnju ljubavnicu. Drugi su tvrdili da su ga ubili kineski gangsteri, a oni sujeverni su otišli i korak dalje govoreći kako ga je ubilo prokletstvo.

Sada 49 godina nakon njegove smrti istraživači su pregledali dokaze i zaključili da je Brus verovatno umro od hiponatrijemije.

„Drugim rečima, kažemo da je bubreg nije mogao da izluči višak vode, i zato je Brus Li umro“, napisao je tim stručnjaka u časopisu „Clinical Kidney Journal“.

Šta je hiponatrijemija?

Hiponatrijemija znači da je nivo natrijuma u krvi – koji je telu potreban za ravnotežu tačnosti – abnormalno nizak. Neravnoteža uzrokuje oticanje ćelija u telu, uključujući one u mozgu.

Prema studiji, Brus je imao više znakova rizika za hiponatrijemiju, uključujući to što je pio velike količine tečnosti, koristio kanabis – koji povećava žeđ – kao i druge činioce koji smanjuju sposobnost funkcije bubrega, kao što je upotreba lekova i alkohola.

Njegova supruga Linda otkrila je da je Brus pre smrti bio na dijeti baziranoj na soku od šargarepe i jabuke. I Metju Poli — koji je napisao biografiju Brus Li, „A Life“ iz 2018. — pominje ponovo uzimanje vode na dan svoje smrti.

Ni vode ne valja previše

Studija zaključuje: „Pretpostavljamo da je Brus Li umro od specifičnog oblika disfunkcije bubrega: nemogućnosti izlučivanja dovoljno vode za održavanje homeostaze vode, što je uglavnom tubularna funkcija. To može da dovede do hiponatrijemije, cerebralnog edema (otok mozga) i smrti u roku od nekoliko sati ako prekomereni unos vode nije usklađen sa izlučivanjem vode urinom, što je u skladu sa vremenskom crtom Lijeve smrti.“

Takođe se navodi da je Brus često koristio kanabis, a njegova konzumacija može da poveća zeđ.

Poli u svojoj knjizi pominje dugotrajnu upotrebu ove supstance 20. jula 1973., na dan kada je Brus umro. Istraživači sugerišu da je to moglo da natera Brusa da popije previše vode.

– Ironično, Li se proslavio citatom ‘Budi voda, moj prijatelju’, ali čini se da ga je višak vode na kraju ubio – napisali su. Brusova smrt dogodila se samo nekoliko nedelja pre nego što je izašao film „Enter The Dragon“ – prvi veliki kung fu film u zapadnoj produkciji.

Izvor: Stil

Mitrovački Brus Li se više ne gica na plaži, od obožavateljki se sakrio u teretanu

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

94 Shares
Share via
Copy link