Koronavirus Srbija

Broj obolelih nastavlja da pada, ukidanje policijskog časa u narednih nedelju dana

U Srbiji su još četiri osobe preminule od koronavirusa, tako da je ukupan broj umrlih 193. Zaraza je potvrđena kod ukupno 9.464 osobe.

Na respiratoru su 54 pacijenta, dok je 1.551 osoba dosad izlečena. U KBC “Dragiša Mišović” boravi 41 dete i 18 njihovih pratilaca.

Danas do 15 časova testirano je 5.274 osobe, od kojih je 102 pozitivne.

Posle nekoliko nedelja, ovo je prvi vikend bez potpune zabrane kretanja. I dalje na snazi zabrana okupljanja više od dvoje ljudi na otvorenom.

Od ponedeljka nove mere relaksacije, u nekim gradovima počinje da radi gradski prevoz. U svetu oko 3,5 miliona zaraženih.

Direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije Goran Stevanović rekao je danas na konferenciji Kriznog štaba da će odluka o tome kada će biti ukinut policijski čas zavisiti od epidemiološke procene.

Kako je naveo, potrebno je da još nekoliko dana procenat pozitivnosti bude ispod pet odsto, kako bi se nastavilo sa popuštanje mera.

On je rekao da su današnji brojevi zadovoljavajući i da se ako se ovako nastavi, možemo nadati u narednih nedelju do dve i okonačanju preostalih vanrednih mera i ukidanju zabrane kretanja.

“Ovi brojevi pokazuju efikasnost mera, odgovornost i samodisciplinu građana”, rekao je Stevanović.

Prema njegovim rečima, svi pacijenti koji su kovid pozitivni biće i dalje u bolnicama, a oni koji imaju najminimalnije simptome u privremene bolnice.

“Videli smo da mere kućne izolacije nisu tako efikasne i za sada svi pozitivni će biti smešteni u bolničke kapacitete, bilo da se radi o kovid ili privremenim bolnicama”, rekao je on.

Stevanović je rekao da u zatvorima jedino u Zabeli u Požarevcu ima pozitivnih na koronu i da u njihovom lečenju nema nikakvih problema.

Govoreći o masovnom testiranju, Stefanović kaže da je cilj da epidemiolozi utvrde nivo kolektivnog imuniteta, a biće na nivou reprezentativnog uzorka.

Matematički model predviđa kraj epidemije u Srbiji za 26. maj

Tamara Obradović

Običan konzument društvenih mreža, američke literature i pomfrita.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

generic vignette (DESK luftika.rs)
172 Shares
172 Shares
Share via
Copy link