Magazin

Vučić se vakciniše u kliznom vremenu od utorka do petka, baš kao što zaseda i Krizni štab

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić vakciniše se gotovo svake nedelje od prve informacije o tome da su naučnici napravili vakcinu protiv koronavirusa. Istina je da Vučić do sada nije podvrnuo rukav, a za to uvek postoji neko novo opravdanje i neka nova marketinška taktika.

Prema najnovijim najavama, pravo iz usta premijerke Ane Brnabić, predsednik Aleksandar Vučić primiće prvu dozu vakcine u utorak u Rudnoj Glavi čime će simbolično otvoriti drugi krug vakcinacije jer svi koji su hteli i mislili do sada su prvu dozu vakcine primili. Svi sem čoveka koji je prvi hteo i želeo da se vakciniše.

Iako je još prošlo leto rekao da će prvi zavrnuti rukav, njegova odluka o primanju vakcine menjala se svake nedelje.

Bilo je leto kada je počela priča o vakcinama i koja koliko štiti.

Predsednik Srbije tada je pokazao svu svoju hrabrost u izjavi:

„Ja ću bilo koju i to da budem prvi za koju mi srpski stručnjaci budu rekli da je dobra vakcina“, kazao je Vučić 11. avgusta 2020. Mesecima kasnije, priča je i dalje ista.

Za vreme dok se predsednik predomišlja, u Srbiju stiže ceo region na besplatnu vakcinaciju.

“Posle moje vakcinacije vakcinisaće se još pola miliona ljudi”, kaže Vučić, a za Fajnenšl tajms poručuje: „Vakcinisaću celu naciju“.

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je sednica Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa planirana za danas u 16 časova i da će videti da li je moguće “još malo relaksirati mere”.

Ona je za TV Pink rekla da će prethodno imati konsultacije sa sa stručnim delom štaba.

„Saslušaću lekare, da još jednom nađemo balans, trudiću se koliko god možemo još malo da relaksiramo mere“, rekla je Brnabić.

Ona je navela da Beograd prednjači u vakcinaciji i da je tu blag pad zaražavanja. Kako je još rekla, predsednik države Aleksandar Vučić vakcinisaće se u utorak u Rudnoj Glavi, i tako otvoriti drugi krug vakcinacije.

Premijerka Srbije je izjavila da je cilj da do kraja aprila 40 odsto punoletne populacije u Srbiji bude vakcinisano bar prvom dozom i najavila da će u zemlju do ponedeljka stići više od 660.000 vakcina.

Brnabić je kazala da večeras u Srbiju stiže 57.600 doza vakcina Astrazeneka iz Kovaks programa, dok se u ponedeljak očekuje da stigne 106.470 doza vakcine Fajzer i pola miliona vakcina Sinofarm, prenosi N1.

„Dugo smo čekali (na Kovaks sistem), ali dobro. Dobro je što smo se mi organizovali i bili ozbiljni da imamo bilateralno sklopljene sporazume s proizvođačima i da dođemo do skoro 2,5 miliona vakcinacija“, rekla je ona.

Navela je da je do sada u Srbiji obe doze vakcine primilo 1.039.000 osoba.

Brnabić je kazala da Srbija donirala 20.000 prve doze vakcine „Sputnjik V“ Severnoj Makedoniji, a da će još toliko poslati u tu zemlju za drugu dozu.

„Zadovoljna sam kako teče proces imunizacije u Srbiji, a presrećna i ponosna što Srbija može da pomogne gradjanima regiona kojima su potrebne vakcine“, dodala je ona.

Brnabić je negirala neke navode da su strani državljani vakcinisani vakcinama kojima je istekao rok trajanja.

O privođenju protivnika vakcina

Premijerka Ana Brnabić izjavila je, povodom privođenja pojedinih protivnika vakcina, da ljudi ne smeju da se igraju sa vakcinacijom i da šire laži kojima bi mogli da ugroze stepen imunizacije u Srbiji.

„To je nešto što može da košta neke građane i života. Ako je samo jedna osoba, koja je razmišljala da li da se vakciniše, čula te laži, odustala od toga, zarazila se i preminula, to je krivično delo“, rekla je Brnabić za televiziju Pink.

Ona je dodala da je to i par ekselans bezbednosna tema.

Tiodorović: Bolnice su zatrpane, ne smemo popuštati mere

60 Shares
Share via
Copy link