Koronavirus

Brnabić najavila neslavan rekord: Broj zaraženih će biti katastrofalan

ana brnabic
Printscreen

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila da će danas broj novozaraženih biti najveći ikada zabeležen u Srbiji, od početka pandemije.

– Danas će, svakako, u apsolutnim brojevima biti postavljen negativni, neslavni rekord po broju novozaraženih, jer su brojevi od 8 ujutro katastrofalni, ali imamo dobre stvari – mnogo lakše i blaže kliničke slike – rekla je ona za TV Prva i dodala da će bit oboren svaki dosadašnji rekord.

Na pitanje zašto Krizni štab nije doneo nove mere, Brnabić je istakla da Srbija ima epidemiološke mere: maske koje su obavezne u zatvorenom, na otvorenom tamo gde je distanca nemoguća, zatim kovid propusnice koje važe od 20 časova. Takođe, dodala je da se kovid propusnice sve više koriste, poput slučaja kada se Novi Sad proglašavao za prestonicu kulture.

– Već postoje mere. Kad kažete „nikakvu meru ne uvodimo“ ljudi misle da u Srbiji ne postoje mere. Imate maske u zatvorenim prostorima, imate na otvorenim prostorima kada je nemoguće držati distancu, imate kovid poropisnice posle 20 sati, imamo sve vakcine, imamo sve lekove. Možemo da pomažemo i pomažemo u regionu i nekim državama članicama EU i državama u Africi i u Aziji – rekla je ona.

Govoreći o školama, Brnabić je istakla da Ministarstvo prosvete zaseda danas sa Kriznim štabom za škole.

Ministarstvo prosvete daje predlog, na osnovu kog će do kraja nedelje Krizni štab doneti odluku.

Kako je navela, očekuje se da najmlađi razredi (1-4) idu normalno, a da će biti organizovana kombinovana nastava u srednjim školama.

Zaraženi virusom korona u izolaciji 7 dana, karantin se prekida posle pregleda lekara

384 Shares
384 Shares
Share via
Copy link