Ljubimci

Britanke, mačke iz Šapca, idealni su ljubimci

Odgajivačnica British Queen je FIFe registrovana odgajivačnica britanskih kratkodlakih mačaka i jedina odgajivacnica čistokrvnih “britanskih” mačaka u Srbiji. Nalazi se u Šapcu i trenutno ima 5 uzgojnih ženki i jednog mužjaka.

Vlasnica odgajivačnice, Radina Marković, kaže da su ove mace idealni kućni ljubimci:

– Britanska kratkodlaka mačka je mirne, uravnotežene, prijateljske naravi što je bez sumnje čini jednom od najpopularnijih čistokrvnih mačaka. Njena narav je blaga i staložena, a sama mačka spada u umereno aktivne. To je maca koja je izuzetno spretna. Nisu zahtevne,  nije ih potrebno kupati, samo ponekad očešljati. Najbitnije ih je pravilno i zdravo hraniti – kaže ona.

British_queen_macka_sabac (1)

„Britanke“ su mace koje vas prate po kući, prate svaki vaš korak, a kad sednete smestiće se pored vas. S obzirom na njihovu druželjubivost, otvorenost i nenametljivost izvrsno se slažu sa ostalim ljubimcima, malom decom i sa svim članovima porodice. Mužjaci britanskih kratkodlakih mačaka izrazito su krupne građe, nešto veći od ženki.

British_queen_macka_sabac (3)

Ove mačke su izrazito otporne, zdrave, dugog života , a njihov  vek je otprilike između 14 i 20 godina. Svi koji žele da kupe britansko mače, nogu otići lično u Šabac ili kontaktirati vlasnike putem e-maila. Radina kaže da ipak najviše voli kada budući vlasnici dođu lično:

– Volim da ljudi vide sve ovo uživo, jer se njihova lepota ne može rečima opisati. Svaka maca je ravnopravni član porodice i gaji se kao dete. Svi vlasnici naših maca su pravi ljubitelji mačaka, brinu o njima kao o deci. O bebama brine čitav tim veterinara  i nas ukućana. Gaje se uz decu, tako da u novi dom dolaze pomalo razmaženi.Vole gledati crtaće i vozati se u kolicima – kaže ona.

British_queen_macka_sabac (2)

Britanska kratkodlaka mačka spada u srednje velike do velike mačke, snažne i čvrste građe, kratkih i snažnih nogu, okruglih šapa. Svaka „Britanka“ mora imati kratka mišićava leđa, široka ramena i duboki grudni koš , okruglu krupnu glavu sa širokom čeljusti i mišićavi vrat. Oči su okrugle i krupne, a krzno gusto i kratko, blago oštro kao fini gusti tepih. Krzno „Britanke“ javlja se u puno različitih boja, uzoraka i šara, što joj daje poseban šarm.

Najpoznatiji predstavnik odgajivačnice je mužjak Tedi koji je svetski šampion u svojoj kategoriji. Njegove dece kako Radina kaže, ima po celoj Srbiji i bivšoj Jugoslaviji.

Avatar

Slađana Zličić

Voli da putuje i piše, zavisna od slatkiša, lepih gestova, dobrih filmova i šopinga. Diplomirani novinar, zaljubljenik u more i sunce, snalazi se i u kuhinji, a jednog dana živeće u Rimu.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

PARTNERI SAJTA


12 Shares
Share via
Copy link