Magazin

Brat Petra Strugara ukrao mini-bus i pobegao iz Ukrajine, plan za odlazak skovao u bunkeru

rajko-strugar
Rajko Strugar; Foto: Screenshot Youtube Icarus Budva a

Mnogi sportisti sa Balkana zatekli su se u Ukrajini nakon ruske invazije, a neki su morali da se dovijaju na razne načine kako bi se spasili od užasa rata. Jedan od njih bio je i Rajko Strugar, odbojkaš koji nastupa za ukrajinsku Rešetiljku.

On je rođeni brat poznatog glumca Petra Strugara, a iz Budve do koje je uspeo da dođe ispričao je sasvim neverovatnu priču iz daleke Ukrajine.

– Sve je u Poltavi bilo uobičajeno, život se odvijao normalno, mi smo trenirali i igrali. Znalo se, naravno, da se nešto događa, ali pričalo se o tome sporadično, onako uz kafu:’Putin rekao ovo, Putin rekao ono…’ Ali, niko nije verovao šta sledi. Ja sam desetak dana pre početka rata bio u Crnoj Gori da produžim vizu za boravak u Ukrajini i vratio se – rekao je Rajko Strugar za „Vijesti“.

Boje kluba su branila tri stranca, a bili su smešteni u bunker. Onda je crnogorski odbojkaš odlučio da napusti ratnu zonu.

– Nas trojica stranaca smjestili smo se u bunker, zapravo u podrum. Tražili smo pomoć od menadžera kluba da izađemo iz zemlje, razgovarali smo s njim, ali dobili smo veoma neodređene odgovore. Ispred zgrade je bio parkiran klupski mini-bus, makar četiri-pet dana je bio tu, niko ga nije koristio. Tokom dve večeri u podrumu napravio sam plan puta, rekao sam mom saigraču Belorusu Kirilu Krsnevskom : ’Ja idem mini-busom, s tobom ili bez tebe i ne osvrćem se“. On je bio skeptičan, ali u subotu ujutro rano, kada sam se probudio, on je bio već spreman. Upalili smo vozilo i krenuli – rekao je Strugar.

Ubrzo ih je na putu ka Moldaviji klub prijavio za krađu mini-busa, a zbog toga su na jednom punktu i uhvaćeni.

– Znam da to što sam uradio može da se tumači i ovako i onako, ali to je bilo jedino rešenje u tom momentu, jer drugog nisam imao, osim da čekam nešto, nekoga… A, nije bilo vreme za čekanje, već za akciju. Poltava je na auto-putu koji vodi od Harkova do Kijeva, dobro se, nažalost, zna kakve se borbe vode oko tih gradova i koliko je put između njih važan. Takođe, klub ima još vozila, a ovo niko nije danima koristio.

Pojasnio je i probleme koje je imao na putu.

– Imao sam spremnu rutu, ali naišli smo na prepreke – dva porušena mosta, barikade… Morali smo da idemo okolnim, seoskim putevima, čuli smo avione kako nadleću, kao i da je bilo detonacija u blizini Poltave.

Onda im je oduzet mini-bus, da bi ih poveo posle stopiranja jedan bračni par iz Moldavije. Onda je čuo da je njegov otac došao u Ukrajinu.

– On je na dan kada je počeo rat krenuo iz Crne Gore, stigao je u Moldaviju da bi me sačekao negde. Bili smo u kontaktu, dogovorili smo gde da se nađemo, ali kada sam mu javio da sam ostao bez vozila, on je odlučio da krene ka meni. Ušao je u Ukrajinu, a ja bežim iz Ukrajine… Sreli smo se na 50-ak kilometara od granice u ukrajinskoj teritoriji, moj saigrač i ja smo promenili treće vozilo i na kraju stigli u bezbednu zonu. Možda i u poslednji čas, jer sam čuo da je taj granični prelaz bukvalno zatrpan – završio je Strugar za „Vijesti“.

Da vas šlepam za Rusiju? Ukrajinac ponudio pomoć Rusima koji su ostali bez „čorbe“ (VIDEO)

 

109 Shares
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • More Networks
Copy link
Powered by Social Snap