Magazin Novi Sad

Bračni par iz Novog Sada od stana napravio čudo zbog kojeg ‘ispada vilica’ (FOTO)

stan 3
Foto: Relja Ivanić

Uređenje stana za neke od nas predstavlja pravu muku, naročito ukoliko nam je budžet prilično ograničen i za neki deo nameštaja moramo izdvajati i po nekoliko mesečnih primanja. Drugi pak, uživaju u ovom procesu i ne opterećuju se visokim cenama, već slede jasnu ideju i životni prostor oplemenjuju detaljima koji u njima bude posebne nivoe zadovoljstva.

Arhitekte Mina i Nemanja Miličić su u centru Novog Sada, u objektu koji su nadogradili, napravili svoj novi dom u vidu stana na dva nivoa.

S obzirom na to da im je to oboma struka želeli su da stvore životni prostor koji je neobičan, jedinstven i eklektičan, a sve uz upotrebu različitih materijala i boja.

Mina objašnjava kako je izgledao idejni proces i da li je bilo teško uskladiti želje.

– Iako smo oboje arhitekte, Nemanja se bavi projektovanjem i izvođenjem radova, a ja oblikovanjem unutrašnjeg prostora, tako da su inicijalne ideje bile moje, a zatim smo zajedno uz puno dogovora, pregovora i promena došli do finalnih ideja koje smo sproveli u delo. Imali smo svesku u koju smo zapisivali ideje, zatim smo ideje pretakali u tekstualne opise prostorija, da bi ih na kraju iscrtavali. S obzirom na to da nam je ideja bila da svaka prostorija priča priču za sebe, kreativni proces je bio zaista dug – kaže ona za Zadovoljna.Nova.rs.

Jedan od najvećih izazova bio je formirati dnevnu sobu koja zbog samo jedne dominantne boje koja se pojavljuje u različitim nijansama, neće biti monotona. Ideja je bila da se ukombinuju klasičan i savremen stil i da se napravi inverzija, na način da u prvom delu sobe dominira klasičan nameštaj uz savremenu obradu zidova i plafona u vidu laminata, pločica i ogledala, dok je u drugom delu dnevne sobe nameštaj i rasveta savremenog izraza, a obrada zidova i plafona barokna.

– Najviše vremena je definitivno utrošeno na dnevnu sobu. Pored toga što je gabaritno najveća i što predstavlja središte doma, dnevna soba je bila najzahtevnija u smislu različitih zidnih obloga, ogledala na plafonu, poda, kao i komadnog nameštaja savremenih linija koji smo sami dizajnirali – objašnjava Mina.

Kada je reč o kuhinji, najzahtevnije je bilo ideju, da deo kuhinjskih elemenata i radne ploče bude od bakra, sprovesti u delo. Ostatak kuhinje je u kombinaciji drveta i bele boje, upravo iz želje da bakar kao materijal u potpunosti izdominira.

Bakar je jedna od stvari koja definitivno zaintrigira svakoga ko dođe u njihov dom.

– Ljude definitivno prvo iznenadi ogledalo na plafonu koje stvara optičku varku duple visine stana, zatim upotreba sive boje na netipičan način, a odmah posle toga i upotreba bakarnih ploča u kuhinji – navodi.

Radna soba je mali prostor formiran pre svega da zadovolji funkcionalne zahteve s tim da je neobičnost čitavom prostoru data u vidu staklenih prizmi koje su iskorišćene kao podna obloga.

Vodeći se idejom da gostinjska soba pre svega treba da bude prostor namenjen odmoru, Mina i Nemanja su se u ovom prostoru odlučili za monohromatski pristup i formirali sobu koja je u dominantno teget boji (zidovi, plafon, pod) uz različite nijanse plave boje nameštaja.

Kada je reč o spavaćoj sobi, za nju je karakteristično to što predstavlja niz različitih stilova i boja u jednom prostoru. Od metalnog kreveta, preko velikih modernih slika, do figura životinja. Nju karakteriše i upotreba epoksidnog poda koji je urađen u istoj nijansi kao i zidovi.

Igraonica je prostor namenjen za opuštanje i igru i nju karakteriše upotreba atraktivnog etisona kao podne obloge, kao i nameštaj u jakim bojama koji je u kontrastu sa tamnim zidovima.

Dečju sobu karakteriše upotreba drveta kao prirodnog materijala, koje je u kontrastu sa tamnim zidovima. Ono što dečjoj sobi daje posebnu čar jesu detalji u vidu slika u jakim bojama, kao i lusteri koje su Mina i Nemanja dizajnirali i napravili.

Što se tiče kupatila, i u njima se težilo nesvakidašnjosti, pa je tako kupatilo na prvom nivou celo urađeno u nijansi tamno zeleno-plave boje dok su sanitarije u crnoj boji.

Ono što stvara kontrast u odnosu na tamne boje jesu detalji i slavine u boji bakra.

Dok se u kupatilu na prvom nivou težilo savremenom, pročišćenom stilu, kupatilo na drugom nivou je u klasičnom stilu uz neobičan detalj u vidu poda koji je odrađen od prohroma kako bi se dobila vizuelna varka.

Kuća u Sremskoj Kamenici je hedonističko remek-delo stopljeno sa prirodom (FOTO)

Čitajte Luftiku na Google vestima

Redakcija

komentara

Klikni da objaviš komentar

  • Gledam ovo sve i pomislim, kako ste bre stavili plastično sifon crevo na onaj umivaonik sa 12. slike????? Drugo, ovo je bre neukusno sa onim malim prozorima, kuća ko penthaus na 5. aveniji a pogled na Altina historical. I ona spavaća soba, šta koji đavo bre, sve oko tebe plavo ko da je eksplodirala bočica sa tintom za nalivpero u sobi. I to sve još nadogradnja. Pitam se kako li to izgleda spolja?!

366 Shares
366 Shares
Share via
Copy link