Balkan Magazin

Neobični bosanski političari: Brus Vilis, Statam, influenserka i bivši diler kod kog je gram uvek gram

Bosanski političari
Foto: 24sata.hr

U nedelju (15.11.) su u Bosni i Hercegovini održavani izbori, a ekipa hrvatskog portala 24sata je kontaktirali neke od interesantnih lokalnih političara – bivšeg dilera, dvojicu koja liče na holivudske zvezde…

Izbori su, kao što znamo, redovna pojava. U pravilnim razmacima, svakih nekoliko godina, zakotrlja se taj famozni festival demokratije, a naše ulice i gradovi ospu se plakatima s kojih se disciplinovano smeše uniformisana lica.

Začešljanih frizura, u strogim odelima, sa stranačkim značkama i izlizanim sloganima, kao na traci, izmenjuju se predsednički, parlamentarni, lokalni, ovakvi i onakvi kandidati, a lica i poze im gotovo uvek izgledaju isto.

Ipak, točak političke istorije ponekad preskoči zubac i tada se pred našim očima pojavi nekoliko živopisnijih likova. Nekoliko muškaraca i žena o kojima vredi pisati jer, prosto nisu na smrt dosadni kao svi ostali muškarci i žene koje u pravilnim razmacima prodaju svoj dosadni program na dosadnim plakatima.

Više od 30 hiljada bosanskih kandidata, stranačkih i nezavisnih, borilo se u nedelju za svoja mesta u skupštinama, većima, načelničkim i gradonačelničkim foteljama.

Abdulah Iljazović

Abdulah Iljazović je mladić od 25 godina na listi stranke Narod i Pravda. Njihova je uzdanica za skupštinu distrikta Brčko, a pre nego što se bacio u političke vode, Abdulah je suvereno plivao s druge strane zakona. Dok ga nisu uhvatili.

Političar diler

Naime, Iljazović je bio diler. Nabavljao je, vagao i preprodavao, sve dok on i njegov saradnik u 2017. godini nisu uhvaćeni i optuženi. Ali to je sada prošlost, kaže Abdulah i okreće se svetloj budućnosti.

Kandidiovao se da im je*e mater

– Kandidovao sam se da im je*em mater –  objasnio je ovaj mladi političar svoju izbornu strategiju.

Kome to, pita ga novinar 24sata.hr.

– Ovim lopovima što nas kradu. Znaš, u Bosni nije teško naći razlog da se kandiduješ, imaš ovde puno toga što ti smeta. A sad je dobar tajming, i za mene i za stranku. U trendu je, raste – razjašnjava on.

Zelen je još u ovom zanatu, kaže da ima samo tri meseca staža u politici.

– Ja sam se uvek zamišljao u politici, ali sam hteo biti u opoziciji, razumeš? Da se borim protiv sistema, da budem drugačiji. Hteo sam da ima nade i da se nešto u Bosni može raditi. Nada je umrla u ljudima, uništili su je – razlaže kandidat Naroda i Pravde.

Dobro, dobro. A kako to da se našao u dilovanju, ako se uvek zamišljao u politici?

– A eto. Nisam imao para u to vreme i eto. Spontano je bilo, nije bilo planski. Kretao sam se u takvom društvu. Osuđen sam na četiri meseca, platio sam sve, bilo mi je prvo delo i nisu mi pravili velike probleme – objašnjava bivši diler, a sadašnji političar.

‘Kod mene je gram uvijek bio gram’

A čime je trgovao, zanima nas.

– Samo trava. Pristupačna je većini, mlađa raja je kontala. Nije to dugo trajalo, to dilovanje. Tri i po meseca. Neću se hvaliti s tim – priča Abdulah koji se politikom bavi zasad petnaest dana kraće nego što se bavio preprodajom marihuane.

A je li istinita, pita novinar hrvatskog portala, ona izjava da je kod njega gram uvek bio gram.

– Jeste. Gram je kod mene uvek bio gram. To ti je sto posto, možeš proveriti u Brčkom – ponosan je Iljazović.

Dobro, taj deo života je sada iza njega. Šta ima u planu za budućnost?

– Meni ne treba u životu nikakva pozicija. Samo želim proći u skupštinu i raditi drukčije. Kod nas se ne radi drukčije. Imam porodičnu firmu u kojoj je 300 radnika, ne idem u ovo zbog novca. Nisam nikome dužan. Politika mi još nije ništa dobro donela, a ja želim doneti dobro drugima – velikodušno kazuje Abdulah i dodaje da je došlo vreme za nove ljude koji žele raditi nešto za druge, a ne za sebe.

Adnan Rizvo-Jaro

Još jedan kandidat koji se želi odužiti društvu dolazi iz Kiseljaka. Adnan Rizvo Jaro zastupa SDA i borio se za mesto u opštinskom veću. Pažnju je privukao svojom nesvakidašnjom sličnošću s, ni manje ni više, nego Brusom Vilisom.

Bosanski Brus Vilis

– Već su mi pre to govorili, ne smeta mi takvo poređenje. Nije to ništa negativno, čak mi i imponuje – kazuje Adnan i dodaje da je dobro da se priča o takvim stvarima.

– Ljudi izvode svakakve gafove i gluposti da se istaknu, a ako me prepoznaju po ovome, nema problema – kaže Vilis iz Kiseljaka.

A šta želi od politike, pitanje je.

– U politici sam prvi put, veruješ li mi? Prvi put da sam baš aktivan, a dosad sam uvek pasivno pomagao lokalnoj zajednici. Radim inače kao vozač u Pošti, a moja prošlost je ratna. Kao maloletnik sam bio u Armiji BiH, a posle toga sam dvadesetak godina radio u privatnim firmama, kao rukovodilac građevinskih firmi. Zašto sam se prijavio? Na nagovor mesnog odbora – priča Rizvo-Jaro.

Kaže da je upravo na ulepšavanju mesne škole, a ne skriva ni svoje ambicije.

– Jeste, volieo bih nešto učiniti, ali ne znam kako će ovo dalje ići. Hoće li me narod prepoznati? Možda, iako me po pojavi već znaju svi u sarajevskom kantonu. Nisam anonimus – priča Adnan Rizvo-Jaro, dvojnik akcijskog junaka.

Aner Hastor

Nije jedini koji deli zapanjujuću sličnost s filmskim likovima većim od života.

U Goraždama postoji još jedan Expendable, koji frapantno liči na Džejsona Statama. Upoznajte Anera Hastora, kandidata Nezavisne bosanskohercegovačke liste za gradsko veće Goražda.

Bosanski Džejson Statam

Ni on nema problem sa svojim holivudskim dvojnikom.

Transporter

– Davno su mi to još rekli, ostao je taj nadimak pre više godina. Sviđa li mi se? Nije loše, ne negodujem zbog njega – smeje se Hastor.

Otkrio je i prednosti koje mu u svakodnevnom životu donosi sličnost sa holivudskim glumcem.

– Dobro je kad dođem u Hrvatsku na more pa kad mi žene kažu da sam isti glumac. Ne zavodim ih direktno preko toga, ali uspevam ostvariti kontakt. Čujem ih kako komentarišu, pogledam ih, malo ošmekam, dobacim nešto i sve ide svojim tokom – priča Aner kroz smeh.

Ovaj ugostitelj ipak ima nešto više staža u politici.

– Bila je tu jedna stranka pre desetak godina, a ja sam bio predsednik foruma mladih. Inače držim ugostiteljski objekt već dvadeset godina, a znate kako je. Obaveze, posao, kafana, radi se, i morao sam se nakratko isključiti iz javnog delovanja. Sad, evo, opet radim javno i borim se za gradsko veće – pojašnjava goraždanski Statam.

Ima ambicije, ne da se pokolebati.

– Na lokalnom novou me poznaju, držim kafić, puno godina sam igrao fudbal, a šta će biti dalje, ne znam. Ne mogu vam sad reći, tek nakon izbora. A što se tiče ambicije, da mogu, došao bih do predsednika države – tvrdi Aner Hastor.

Srećno mu.

Emina Jahić

Portal 24sata.hr pokušao je doći i do Emine Jahić, influenserke koju na Instagramu prati preko 170 thiljada ljudi, a koja se kandidovala na listi Demokratskog fronta za gradsko veće Tuzle.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Emina Jahić (@emiinajahic)

 

Na društvenim mrežama je objavila kako će fokus njenog delovanja biti poboljšanje položaja mladih i stecanje radnog iskustva, ali, nažalost, nije bila raspoložena za razgovor s novinarom hrvatskog portala.

Nema veze.

Originalan tekst, autora Denisa Mahmutovića i Andree Topić, pročitajte na portalu 24sata.hr

Veliki bosanski horoskop: Saznaj da li si Mješalica, Mujo ili Armirani beton

Redakcija

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

25 Shares
Share via
Copy link