Kada hoćete da uvredite Bosanca, ponudite mu burek sa sirom. Ova stara izreka je i danas istinita. U najboljem slučaju, izazvaćete svađu. Kažu da je prošle godine jedan nevoljnik u Sarajevu tražio bosanski burek sa sirom. Zaveden je kao žrtva korone.
Šalu na stranu, u Bosni je burek je kralj pita, pita s mesom. Ostale pite dobijaju naziv po glavnom sastojku – sirnica, krompiruša, zeljanica, bundevara… U svim republikama bivše Jugoslavije postoji burek sa sirom, ne i u Bosni.
Razlog je jednostavan – tamo je burek nacionalno jelo, veoma je ukusan i sočan i kada prenoći, dok se u većini buregdžinica u Beogradu ili u Novom Sadu može baciti nakon sat vremena. Kada je u pitanju pravi bosanski burek, recept je jedna od najbolje čuvanih tajna ovih prostora, a mi vam u nastavku prenosimo recept kako da ga napravite.
Recept za bosanski burek
Sastojci za testo
- 1 kg brašna TIP450
- so
- mlaka voda
Nakon što je umešeno, testo treba da odstoji u plastičnoj kesi najmanje 20 minuta na toplom, a u frižideru i do 2 dana.
Umesite testo, razvijete ga, a potom premažete uljem ili maslacem
Sastojci za mesnu smesu
- 1,5 kg junećeg sitno seckanog mesa (može i mlevenog)
- crni luk
- beli luk
- biber
- so
Priprema
- Pitice umotati, a potom premazati uljem ili maslacem.
- Burek se peče u zagrejanoj rerni na 250°C oko 20 minuta, a potom 5 minuta na dnu rerne, „da se zapeče“.
- Za hrskaviji burek, preliti s malo prokuvane vode.
Bujrum! Bosanski burek je uistinu nešto posebno!
Da li su i turci su pre 500 godina držali testo u plastičnoj kesi?
Ne stavlja se beli luk. Kakva glupost!!!