Balkan Magazin

Pronađena bosanska plemena koja još uvek žive u Centralnoj Africi

bosanci u africi

Potomci Bosanaca danas žive u centralnoj Africi, u plemenima u južnom Egiptu i severnom Sudanu. Da li ovo zvuči neverovatno?

Međutim, istina je…

Naime, Kasr Ibrim je arheološko nalazište koje su Osmanlije zauzele u 16. veku. Da bi je branili od neprijatelja, stotine bosanskih vojnika je ostavljeno da štite teritoriju. Potomci ovih vojnika i danas žive na ovim prostorima, na lokalitetima Der i Ibrim, navodi Dan.ba.

Bosanski vojnici i njihovi potomci ženili su se sa pripadnicama plemena Gharbie i Djovabere. Ono što je zanimljivo, mlađe generacije su zaboravile bosanski jezik; međutim, ostalo je prisutno nekoliko karakteristika severne klime. U prvom redu to se odnosi na njihovu svetlosmeđu boju kože, dok su Nubijci crni.

“Neke od žena koje su pratile naše prijatelje do brodova imale su čudnu boju kože, svetle oči i kovrdžavu crvenu kosu. Brojne su porodice na ovim prostorima koje tvrde da su potomci bosanskih vojnika koji su bili stacionirani u Nubiji tokom osvajanja sultana Selima 1517. godine. Izuzetno su ponosni na svoje korene, a sebe smatraju prelepima.”

Ovo je odlomak iz knjige „Povratak kroz Nubiju” koju je napisala Ameli En Blandford Edvards 1891. godine.

Izvor: Sarajevo Times

Muž i žena u Švajcarskoj uzeli 140.000 CHF socijalne pomoći, pa u BiH kupili tri kuće

Čitajte Luftiku na Google vestima

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
364 Shares
364 Shares
Share via
Copy link