Magazin Putovanja

Meštani zasukali rukave i odlučili da čuvenoj srpskoj banji vrate stari sjaj

Ne mireći se s činjenicom da čuvena Bogutovačka banja, udaljena samo dvadesetk kilometara od Kraljeva i nadaleko poznata kao “raj za živce” i dalje propada i da je pitanje dana kada će dotrajalo banjsko kupatilo da se uruši pod teretom snega i olujnih planinskih vetrova, njeni meštani, Marijan Banjanac i Milanko Vasiljević, uzeli su jesenas kupatilo u zakup, iako su znali da u njega treba uložiti veliki novac da bi se dovelo u pristojno stanje.

bogutovacka-banja-3
Foto: RINA

– Najpre smo platili zakup za ruinu od bazena, a zatim smo prionuli na posao. Bilo je potrebno puno rada i ulaganja više nego što smo pretpostavljali, jer na kupatilu nije ništa rađeno punih 30 godina,možda i više. Saniran je krov, urađene pločice i podovi, omalterisani zidovi, popravljena i ofarbana stolarija ,urađen solarni sitem i mnogo drugih sitnijih poravki. Žensko kupatilo je potpuno rekonstrisano, izgleda bolje, lepše i funkcionalnije nego bilo kada a muško kupatlo završićemo do kraja ovog mesca. Od 1.aprila svi banjski posetioci imaće odlične uslove za korišćenje oba bazena – kaže za RINU, Marijan Banjanac jedan od zakupaca banjskog kupatila.

Prošle godine u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija rečeno je “da je pitanje Bogutovačke banje zahtevno i da traži saradnju nekoliko ministarstava, Republičke direkcije za imovinu i PIO fonda, s tim što je najveća nadležnost po pitanju privatizacije, kao najboljem rešenju za status ove banje, na Ministarstvu privrede”.

Dok se još čeka na konačno rešenje, dobra je vest da će, zahvaljujući dvojici meštana iz Bogutovačke Banje, koji ovaj posao doživljavaju i kao dug rodnom kraju, kupatilo,kao najvažniji banjski objekat, dočekati sezonu u najboljem stanju od postojanja ove banje.

bogutovacka-banja-2
Foto: RINA

Prema rečima vlasnika vila i apartmana za smeštaj gostiju, interesovanje za boravak u Bogutovačkoj Banji već sada je ogromno tako da se očekuje odlična poseta sve do polovine oktobra.

Prva saznanja o Bogutovačkoj Banji datiraju iz 1835. godine kada je Vlada Kneževine Srbije naredila da s u Beču uradi hemijsko ispitivanje i analiza mineralne vode ove banje.

Rezultati tadašnjeg ispitivanja kao i nekoliko kasnijih, rađenih od strane naših i stranih referentnih ustanova potvrdila su da se radi o izvanrednim svojstvima banjski voda u lečenju raznih neuropsihijatrijskih oboljenja i nervnog sistema, zatim multipla skleroze, hronične migrene, visokog krvnog pritiska, kao i bolesti organa za varenje, kardiovaskularnog sistema,perifernih krvnih sudova i nekih drugih.

Vremenom Bogutovačka Banja je postala privlačna ne samo onima koji su u njenoj blagotvornoj vodi tražili lek, nego i ljubiteljima netaknute prirode, čistog planinskog vazduha, četinarskih šuma i kristalno bistre Lopatnice, jedne od naših najčistijih reka.

7 bajkovitih i lekovitih banja u Budimpešti idelanih za vikend bekstvo ove zime

Tamara Obradović

Običan konzument društvenih mreža, američke literature i pomfrita.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
236 Shares
236 Shares
Share via
Copy link